Cerceii: Istorie, simbol și semnificație


Istoria cerceilor și simbolul lor au căpătat de-a lungul timpului aspecte, semnificațîi surprinzătoare. În vremurile străvechi, se credea că spiritele rele erau capabile să intre în corpul oamenilor prin oricare din orificiile acestuia, punând apoi stăpânire peste el. Primii cercei din istoria umană au fost probabil purtați pentru a împiedica aceste spirite să-și facă drum în trup prin urechi!

Istoria cerceilor

Este puțin cunoscut faptul că bărbații au început să poarte cercei înaintea femeilor. Otzi, Omul Gheții, cea mai veche mumie europeană, a unui bărbat mort în preajma anilor 3.300 i.Hr., a fost descoperită cu cercei în urechi. De asemeni, printre cei mai vechi cercei scoși la iveală de arheologi aparțineau unui bărbat, unui rege sumerian, care guvernase orașul-stat Ur (din Irakul de azi). Sculpturile din străvechiul oraș Persepolis înfățișează bărbați cu cercei în perioada Imperiului Persan. De altfel, în antichitate, aceste podoabe purtau semnificația regalității și puterii.

Faraonii și oamenii de vază azteci au fost reprezentați frecvent cu lobii urechilor alungiți, din cauza purtării în aceștia a unor bijuterii destul de grele, ce denotau averea, statutul social, ca un mijloc de a se face distincție între ei și restul populației.

Istorie si simbol cercei

În Egiptul antic, cerceii, la fel ca alte ornamente, erau văzuți ca talismane, înzestrate cu semnificațîi specifice. De exemplu, crucea Ankh, un simbol devenit clasic în istoria confecționării de bijuterii, reprezenta viața și puterea divină. Este interesant că egiptenii își reprezentau iubitele pisici ca purtând și ele cercei, ca un însemn al naturii lor sacre. De asemeni, la egipteni, purtarea a doi cerceci de către un bărbat denota bisexualitatea acestuia sau o înclinație către dezmăț.
În Grecia antică, cerceii s-au răspândit și printre oamenii mai puțin înstăriți, grație apariției de "bijoux" (bijuterii din teracotă aurită). Taras (în greacă) sau Tarento (în limba latină) a devenit un centru înfloritor al creării acestora, pe lângă clasicul meșteșug al aurarilor.

Nike (zeița victoriei) ai Eros (zeul dragostei) erau în mod obișnuit împodobiți cu cercei în această perioadă. Totodată, erau populari cerceii cu pandative în formă de pasăre, precum o lebădă, un păun, sau un porumbel, cu semnificațiile lor simbolice. În același timp, în cerceii rotunzi erau gravate animale precum taurul, sfinxul, gazela ori leul.

Cerceii au fost populari printre femei și bărbați până în în Evul Mediu timpuriu, după care au cunoscut un declin până în vremea Renașterii. În decursul acesteia, cerceii puși în urechi de bărbați le indica înalta poziție socială și avere. În mod ironic, aceste podoabe au fost câtva timp purtate de sclavi pentru a arăta cine le era stăpânul! Femeile din această perioadă preferau cercei din perle mari și iregulate, aduse din mările sudice, așa-numitele perle baroce.

Bijuteriile din vise | Interpretare şi semnificaţie vise

Marinarii purtau cercei pentru că le garanta, în credința lor, că vor avea parte de o înmormântare decentă dacă mureau pe mare, într-un naufragiu, iar valurile le aduceau trupurile la țărm. Oricine le găsea, avea drept plată cereceii lor pentru a-i îngropa!

Cerceii prinși în găurile urechilor lobilor erau recomandați pentru ameliorarea vederii, mai ales când aveau înglobate smaralde. Cei din aur se credea că alinau durerile de cap. Cei cu perle păreau să îndepărteze stresul și durerile de inimă, cei din coral roșu erau utilizați pentru alinarea dezamăgirilor din dragoste și readucerea fericirii în sufletul celor decepționați, iar cei cu topaz aveau menirea de a lecui bolile mentale și a aduce sprijin în amor.

În înalta societate, cerceii au devenit tot mai sofisticați și mai scumpi și, în anii 1700, au luat forma complexă a unor fulgi de nea, așa-numiții cercei "girandole". Diamantele au apărut și ele pe scenă, adăugând strălucire evenimentelor mondene nocturne, pe când erau iluminați de lumânările din candelabre.

Tot în anii 1700, au apărut cerceii cu cristale stras, strasuri, adică cu imitații ale unor pietre prețioase, purtate de clasele mai joase ale societății. De altfel, și România de astăzi, există astfel de imitații care îi diferențiază pe cei de "jos" față de cei de "sus."

La sfârșitul anilor 1960, mișcarea hippy a făcut din cerceii bărbaților un simbol al revoltei și nonconformismului. Îndeosebi în următoarea decadă, odată cu ivirea rockului punk, au ajuns să fie o parte majoră a simbolismului tinerilor occidentali, iar numeroase piercing-uri au devenit tot mai apreciate atât de femei, cât și de bărbați.

În anii 1980, un inel,un cercel purtat în urechea dreaptă desemna un homosexual, iar unul de la urechea stângă, un heterosexual. Această simbolistica a fost părăsită pe la mijlocul anilor 1990, în parte grației unor staruri pop faimoase.



Cerceii în Biblie

În Geneza / Facerea, când Dumnezeu i-a spus lui Iacov să meargă la Betel, acesta "a zis casei lui și tuturor celor ce erau cu el: "Scoateți dumnezeii străini care sunt în mijlocul vostru, curățați-vă și schimbați-vă hainele, ca să ne sculăm și să ne suim la Betel; căci acolo voi ridica un altar Dumnezeului care m-a ascultat în ziua necazului meu și care a fost cu mine în călătoria pe care am făcut-o." Ei au dat lui Iacov toți dumnezeii străini care erau în mâinile lor și cerceii pe care-i purtau în urechi. Iacov i-a îngropat în pământ sub stejarul de lângă Sihem."

Când casa lui Iacov a fost gata să-l urmeze pe Dumnezeu, cei din ea au renunțat, așadar, la idoli și la cercei, însemne ale Satanei, care în loc să protejeze oamenii de duhurile rele, nu făceau decât să le atragă către ei.

În Osea 2:13, se consemnează vizavi de cercei: "  O voi pedepsi pentru zilele când tămâia Baalilor, când se gătea cu veriga de nas, cu salba ei și alerga după ibovnicii ei, uitând de Mine, zice Domnul."

În Timotei 2:9-10, se dă sfat, " Vreau, de asemenea, ca femeile să se roage îmbrăcate în chip cuviincios, cu rușine și sfială; nu cu împletituri de păr, nici cu aur, nici cu mărgăritare (cercei), nici cu haine scumpe,  ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor care spun că sunt evlavioase."


Cerceii pe diverse meridiane ale lumii

În Africa, cerceii au o semnficație magică, rituală, și religioasă specială. Ca și în alte locuri, simbolizează prosperitatea și protecția. În Mali, există obiceiul de a se pune 18 inele în lobul unei viitoare soții, ca să fie apărată de bârfe răutăcioase.

Semilunile reprezintă cel mai răspândit model de cercei pe parcursul istoriei Orientului Mijlociu, fiind asociate cu toate fazele lunii și cu potențialul reînvierii sinelui.

La indieni, fetelor și unilor băieți li se găuresc lobii urechilor într-o ceremonie religioasă la vârsta de cinci ani.

În America Centrală au căpătat pondere, în mod neașteptat, cerceii din jad, la fel ca și în China, unde jadul este până în prezent tăiat pentru a crea stiluri particulare de cercei, cele florale fiind favorite.

Surse: 
-Marina Robbiani - Gli orecchini mito e seduzionte
- G. Craige Lewis: The Truth Behind Hip-hop
- Brenda Knight: Goth Magick: An Enchanted Grim
- Waltraud Ganguly: Ornamental Identity and Beauty in India

Semnificația simbolică a bijuteriilor

Cerceii: Istorie, simbol și semnificație Cerceii: Istorie, simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on martie 02, 2018 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.