Vasul inepuizabil al comorilor - Simbol și semnificație

Vasul comorilor este un simbol al bogăției fără sfârșit atât pămantești, cât și celeste, spirituale, unul din cele opt simboluri auspicioase, norocoase, din Buddhism.

Este modelat asemeni unuia tradițional din lut, indian, pentru apă (kumbha ori kalasha), cu o bază plata, un corp rotund și o gură strâmtă, a cărei buză, margine, se deschide, se mărește spre exterior. În mitologia vedică, acest recipient conține "nectarul nemuririi" (în sanscrită, "amrita") avut numai în posesia zeilor.

Vasul inepuizabil al comorilor din Buddhism

Feng Shui - Cele 8 simboluri buddhiste ale norocului
Ciclul vieții și al morții în Buddhism | Karma și renașterea

Vasul comorilor tipic tibetan este unul din aur, bogat ornamentat, cu motive ale petalelor florii de lotus radiind în diverse sectoare. O singură gemă implinitoare a dorințelor sau un grup de astfel de trei geme se găsesc pe capacul său, un simbol al celor trei bijuterii buddhiste: Buddha, Dharma și Sangha.

De altfel, într-un text străvechi intitulat "sutra grămezii norocului", Buddha este descris cu un gât aidoma vasului prețios, împodobit, al norocului, comorilor.


Se zice că acest vas a fost unul din obiectele găsite în urmele pașilor lui Buddha și că i-a fost dăruit de zeița pământului, Sthavara, după ce el a chemat-o, atunci când a ajuns la iluminare, pentru a fi martoră actelor sale de sacrificiu.

Vasele comorilor sunt amplasate, de obicei, pe altare sau în trecătorile munților, în locuri de pelerinaj ori sunt îngropate lângă izvoare, unde prezența lor se crede că atrage bogăția și aduce armonie mediului înconjurător. Anumite zeități, precum Jambhala Galbenă, Vaishravana Verde și Ganapati Roșu sunt înfățișate cu un singur vas al comorilor la picioarele lor.

Sunt recomandate ca foarte norocoase în locuințe, deoarece semnifică perpetua pace și armonie din casă. Acest lucru are la origine faptul că pronunțarea în chineză a cuvântului "vas" este identică cu cea a cuvântului "pace".

Împreună cu celelalte simboluri auspicioase buddhiste, vasul comorilor este desenat pe pământ cu fainăîmprăștiată sau cu pudră colorată pentru întâmpinarea înalților demnitari religioși.

Surse:
- Nitin Kumar: The Eight Auspicious Symbols of Buddhism - A study în Spiritual Evolution
- Robert Beer: The Handbook of Tibetan Symbols
- Loden Sherap Dagyab: Buddhist Symbols în Tibetan Culture 
- Robert Beer: Tibetan Ting-Sha


Vasul inepuizabil al comorilor - Simbol și semnificație Vasul inepuizabil al comorilor - Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on martie 08, 2018 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Wonderful post! We will be linking to this particularly great article on our site.
    Keep up the great writing.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.