Superstiții despre jartiere

Superstițiile, credințele și curiozitățile despre jartiere sunt asociate îndeosebi cu miresele, nunțile, sarcinile femeilor și fidelitatea în dragoste.

Se spune că jartierele miresei conferă cuplului proaspăt căsătorit înțelegere reciprocă, pasiune și fericire vreme de mulți ani. Culoarea albastră pare să fie una din cele mai bune alegeri (din perspectiva mirelui) a acestor accesorii de lenjerie intimă întrucât, potrivit unor superstiții, asigură fidelitatea miresei.

Jartierele albastre erau purtate odinioară mai cu seamă de miresele din Italia. În prezent, ele aleg să-și împodobească jartierele cu câte o panglică albastră.

În trecut, culoarea albă a jartierelor precumpănea, deoarece era un semn al castitățîi, virginității viitoarei soții.
Superstiții despre jartiere

În Anglia, în decursul petrecerii din noaptea nunții, se obișnuiește pe mai departe ca mirele să scoată o jartieră de pe un picior al miresei (preferabil, fără să-și folosească mâinile, cu gura!), un lucru ce garantează, pare-se, o relație intimă de succes!

Acest obicei își are originea în Evul Mediu, cu o conotație deloc romantică... În acele timpuri, se considera că ai parte de un noroc nemaipomenit dacă reușeai să obții o bucățică din rochia miresei după ceremonia de consfințire a căsătoriei. Oaspetii se adunau grămadă în jurul patului nupțial, sfâșiind cu sălbăticie rochia fetei proaspăt măritate! Așadar, pentru a-i împiedica pe musafiri să se mai dedea acestei acțiuni agresive, miresele au început să-și arunce buchetul spre mulțime în vreme ce dădeau fuga, alături de alesul lor, spre camera nupțială. Odată ajunși înăuntru, mirele întredeschidea ușor ușa și le azvârlea nuntașilor hrăpăreți o jartieră a miresei!

Conform unor superstiții propagate pănă zilele noastre, fata (femeia nemăritată) care prinde buchetul și holteiul care reușește să pună mâna pe jartieră sunt următorii dintre oaspeți care se vor căsători. Asta nu înseamnă neapărat că se vor cununa unul cu altul, dar este distractiv! Pentru ca cei doi să-și pună curând pirostriile, câteodată fata se așează pe un scaun, iar holteiul îi pune jartiera miresei pe picior.

Într-un obicei vechi englezesc, un copil se strecura la nuntă sub masă miresei și îi fură jartiera, ce era după aceea bucățită, posesorul fiecărei părți din ea fiind încredințat că un mare noroc îl va însoți în viață. În altul, dacă jartieră îi rănea piciorul miresei, se presupunea că primul ei născut va fi o fetiță.

Dacă două fete, una purtând jartiere negre, și cealaltă galbene, își schimbau una cu cealaltă câte o jartieră, se prezicea că amândouă se vor logodi în cel mult un an.

În Franța, exista tradiția că cel mai tânăr participant la nuntă sau cavalerul de onoare să scoată jartieră de pe piciorul miresei.

În unele țări, cu ocazia petrecerii de nuntă, jartiera femeii proaspăt căsătorite este tăiată în bucăți ce sunt distribuite burlacilor prezenți, astfel încât să se cunune cu toții degrabă.

Superstiții despre pantofi

La englezi, dacă o fată se mărita înaintea surorilor ei, acestea trebuiau să poarte la nuntă sa jartiere verzi.

În Germania, se zicea că dacă unei femei îi scăpa o jartieră pe stradă, soțul sau iubitul ei urmă să-i fie necredincios. Unii erau de părere că acest lucru era, totuși, un semn că iubitul ei se gândea la ea. Totodată, se credea că o femeie însărcinată se bucura de o naștere ușoară dacă purta jartiere.

Într-o altă credință occidentală, o femeie se asigura că va naște curând copii dacă purta jartiere din paie (paie din grâu pentru un băiat, paie de orz pentru o fetiță).

O mireasă ce își pierdea o jartieră în timpul lunii de miere era sortită, se pare, să aibă probleme în căsnicie.

La bucovineni, se spunea că atunci când cuiva i se dezleagă legătoarea (jartiera) de la colțun (ciorap), i se rezerva o situație nefericită.

Surse principale:
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Diagram Group: Superstitions
- Edwin Radford, Mona Augusta Radford: The Encyclopedia of Superstitions  
- Artur Gorovei: Credințe și superstiții ale poporului român 

Rochia de mireasă în superstiții, legende și tradiții
Superstiții despre jartiere Superstiții despre jartiere Reviewed by Diana Popescu on iulie 13, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.