De ce mirele își duce mireasa în brațe peste pragul ușii noii lor case?

Se crede că această tradiție își are originea în "răpirea sabinelor", un eveniment mitologic în care soldații români ar fi furat femeile dintr-o regiune învecinată cu Roma. În mod ciudat, ritualul răpirii s-a transformat într-o practică obișnuită la nunțile romane. În cadrul acestora, mireasa fugea, chipurile, la mama sa, iar mirele și prietenii lui o prindeau pe drum și o luau cu ei spre locuința proaspeților însurăței.
De ce mirele își poarta mireasca în brațe peste pragul ușii

Nunta văzută simbolic ca răpire explică de ce mirele își poartă aleasa peste pragul ușii noii lor case, dar și rolul cavalerului de onoare (părtaș la "furatul miresei") și obiceiul ca mirii să părăsească cei dintâi petrecerea nupțială.

Într-o altă ipoteză, această superstiție ar proveni din credința că mireasa ar fi foarte vulnerabilă față de spiritele rele, ce puteau să pătrundă în ea, să o posede, prin tălpile sale și își făceau sălaș în special sub pragurile ușilor caselor. Aceste forțe malefice ar fi avut în acest fel capacitatea să distrugă o căsătorie și să facă stearpă o femeie, să o impiedice să aibă copii. Din acest motiv, mirele și-ar fi dus mireasa în brațe peste pragul ușii, asigurându-se că este protejată de orice rău.

Voalul de mireasă în superstiții, tradiții și obiceiuri

Pe de altă parte, potrivit folclorului din Europa Occidentală, o mireasă ce se împiedică de pragul ușii noului ei cămin i-ar fi putut aduce ghinion acestuia! Pentru a-și feri căsătoria de necazuri, mirele se vedea nevoit să o ia în brațe!

În fine, se spune că în Evul Mediu, purtarea în brațe a miresei în locuința sa nouă ar fi avut menirea de a-i opri pe oaspeții de la nuntă să creadă că proaspăta soție ar fi fost prea dornică, entuziastă, să-și piardă virginitatea, castitatea.

În zoroastrism, o religie străveche din Iranul preislamic, pragul ușii locuinței însurățeilor era stropit cu tumeric după nuntă. Mirele trebuia să intre în casă fără să atingă pragul, iar soacra lui ii marca fruntea cu vopsea roșie și arunca orez asupra sa.

Rochia de mireasă în superstiții, legende și tradiții
De ce mirele își duce mireasa în brațe peste pragul ușii noii lor case? De ce mirele își duce mireasa în brațe peste pragul ușii noii lor case? Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 31, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.