Superstiții despre împiedicat

Superstițiile lumii despre împiedicat, poticnirea accidentală de un obiect neobservat sunt asociate cu norocul și ghinionul, în funcție de piciorul cu care ți se întâmplă asta, de suirea și coborârea unor trepte și alte conjuncturi speciale.

În Anglia și America, se spunea că este de rău augur să te împiedici de orice, în orice împrejurare. Singurul remediu de a scăpa de piaza rea în astfel de ocazii era să te întorci la obiectul de care te-ai împiedicat și să îl atingi cu mâna. În Germania, se credea, de asemeni, că este bine să revii la lucrul de care te-ai poticnit și să pășești din nou peste el.
Superstiții despre ce se intampla cand te impiedici

La români exista credință că atunci când te împiedici cu piciorul stâng, vei fi urmărit de ghinion ori vei întâlni curând un om prost!

Și la africani, în particular în Kenia, când mergi să faci ceva important, să te întâlnești cu cineva sau să iei parte la un eveniment, și te-ai împiedicat cu piciorul stâng, ba chiar ai căzut din această pricină, este un semn rău.

În Rusia, lucrurile stau pe dos, fiind auspicios să te împiedici cu piciorul stâng. Pe de altă parte, în foclorul rusesc, se zicea că în eventualitatea când cineva se poticnește cu piciorul stâng și este născut într-o zi cu număr impar, ori cu cel drept și este născut într-o zi cu număr par, era musai să ceară altcuiva să-l plesnească peste mâna corespunzătoare acelui picior pentru a-și alunga ghinionul!

Potrivit unei superstiții occidentale, mirele își duce în brațe mireasa peste pragul ușii casei lor pentru a evita ca aceasta să se împiedice de el, și să sorteasca astfel nefericirea în noua familie.

În foclorul românesc, o mireasă care se împiedică în drumul spre biserică, pentru a se cununa, se dă de gol în acest fel că nu este fecioară! Totodată, dacă te impiedicai de un laicer, un covor, era semn că îți vor apare în casă musafiri. La vâlceni, era recomandat ca un mort să fie încins cât mai tare, astfel încât să nu se împiedice în "țoalele" sale.

Împiedicatul pe scări în vreme ce le coborî este, în general, cu ghionion, vestind uneori chiar și moartea, înmormântarea cuiva apropiat. Dimpotrivă, când te împiedici pe scări pe când le urci se spune că este cu noroc, anunțând fie că te vei îndrăgosti, fie că în familia ta va avea loc o nuntă degrabă!

De ce mirele își duce mireasa în brațe peste pragul ușii noii lor case?
Superstiții despre împiedicat Superstiții despre împiedicat Reviewed by Diana Popescu on februarie 07, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.