Antoniu și Cleopatra: O poveste de dragoste adevărată?

Unele povești de dragoste sunt nemuritoare. Memorabilă, intrigantă și chiar controversată, cea dintre Antoniu și Cleopatra este adevărată, reală? Idila acestor două personaje istorice, dramatizată de William Shakespeare, este pusă în scenă cu succes și în prezent în toată lumea...

Una dintre cele mai vestite femei din toate erele, Cleopatra a VII-a a fost ultimul faraon din Egipt, unul plin de frumusețe și strălucire. A devenit legendară nu numai grație nurilor săi ce tăiau respirația bărbaților, dar și a inteligenței sale deosebite.

Era familiarizată cu nouă limbi și se remarcă, de asemeni, prin abilitățile sale matematice. Deși este considerată frecvent o seducătoare irezistibilă, fusese educată pentru călugărie.
Antoniu și Cleopatra: O poveste de dragoste adevărată?

A fost, mai întâi, iubita, amanta faimosului împărat Iulius Cezar. Atunci când acesta a fost asasinat, a fost acuzată că participase la complotul împotriva lui, aliindu-se cu Cassius, unul dintre ucigașii lui Cezar.

Cel mai bun prieten al lui Cezar, Marc Antoniu a ajuns apoi împărat al Romei și, la un moment dat, a convocat-o pe Cleopatra în Anatolia, pentru a-i da explicații despre presupusa ei complicitate în omorârea lui Cezar. În primăvara din anul 41 î.Hr., ea a traversat Mediterana ca să-l întâlnească.

Cei doi se pare că s-au îndrăgostit la prima vedere unul de altul! Mai târziu, împăratul a acceptat invitația Cleopatrei de a vizita Egiptul, și a sosit la Alexandria pentru o iarnă încărcată de plăceri!

Relația dintre acești oameni foarte puternici a adus Egiptul într-o poziție importantă. Aventura lor amoroasă i-a scandalizat, ofuscat pe romani, care nu puteau accepta nici în ruptul capului influența crescândă a egiptenilor. În ciuda unor amenințări, Antoniu și Cleopatra s-au căsătorit în Antiohia, în anul 36 î.Hr.

Mitul lui Cephalus și Procris - Legende antice ale dragostei

Au format un cuplu formidabil, unul ce s-a declarat fățiș împotriva lui Octavian, rivalul lui Antoniu la Roma. Ca general roman, cu o armată consistentă în provinciile orientale, Antoniu i-a dat Cleopatrei un cadou de nuntă spectaculos, adică cea mai mare parte din teritoriile Orientului Mijlociu.

Potrivit tradiției din multe monarhii orientale, Antoniu și Cleopatra au început să se arate în postura unor divinități. Pentru greci, apăreau ca Dionisus și Afrodita, iar pentru egipteni, ca Osiris și Isis.

Octavian, concurentul la putere al lui Antoniu, nu mai putea însă să suporte așa ceva. Era nepotul lui Cezar, rudă de sânge cu acesta, și nu se putea îndura să-l vadă pe Antoniu luându-i locul unchiului său! În anul 31 î.Hr., i-a declarat război acestuia. Bătălia dintre armatele celor doi a avut loc la Actium, în Grecia, în luna septembrie a aceluiași an.

Nu se știe cu exactitate cum s-a desfășurat lupta, dar se spune că în decursul acesteia, Antoniu ar fi primit o veste falsă despre moartea Cleopatrei. Distrus sufletește, s-ar fi azvârlit în sabia sa, punându-și astfel capăt zilelor. Într-o altă varianta, se zice că după ce ar fi pierdut bătălia, ar fi fugit împreună cu iubita lui în Egipt. Cuplul regal ar fi fost însă urmărit în continuare de ghinion...

După un an, când Octavian ar fi venit cu soldații săi în Egipt, Antoniu s-ar fi sinucis pentru a scăpa de prizonierat. Când a auzit despre moartea sa, Cleopatra ar fi fost extrem de îndurerată. Ar fi fost, după aceea, prinsă de Octavian și încarcerată în propriul său palat. Zdrobită de nenorocirile ei, cu ajutorul unei servitoare credincioase, ar fi aranjat să-i fie adus un șarpe veninos, o viperă.

Și-ar fi pus apoi straiele regale, s-ar fi întins pe un pat de aur și ar fi pus capul viperei la pieptul său. Puțin mai târziu, ar fi fost găsită moartă!

Conform unor interpretări ale piesei de teatru a lui William Shakespeare, conexiunea dintre Antoniu și Cleopatra nu ar fi fost, totuși, o poveste de dragoste tipică, autentică. Amândoi ar fi fost mânați de iubirea unuia pentru celălalt, dar atașați strâns și de unele ambiții politice. Simțământul de iubire al lui Antoniu pentru Cleopatra ar fi fost inițial ardent, însă nu îndeajuns de puternic pentru a-și abandona cu totul identitatea romană.

Când a sosit clipa hotărâtoare, Antoniu ar fi ales Roma, luându-și viață în stil roman, în loc să fugă împreună cu Cleopatra.

Pe de altă parte, Cleopatra și-ar fi dorit că dragostea lor să fie afișată îndeosebi în arena publică. Ea și-ar fi împletit sentimentele de iubire cu politica și chestiunile de stat. Motivul ei de a-și menține relația cu Antoniu ar fi fost alimentat de interesele ei personale și publice!

Mitul lui Hero şi Leandru | Poveşti antice de dragoste
Antoniu și Cleopatra: O poveste de dragoste adevărată? Antoniu și Cleopatra: O poveste de dragoste adevărată? Reviewed by Diana Popescu on februarie 14, 2019 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.