Paradoxul lui Epimenide - Un cretan spune: "Toții cretanii sunt mincinoși"

Astăzi, o chestie de îmbârligat mințile... Filosof și poet din Knossos, Creta, ce a trăit în anii 600 î. Hr., Epimenide a ajuns celebru îndeosebi datorită asertației lui că "Toți cretanii sunt mincinoși", o expresie citată de Sfântul Pavel în Epistola sa către Tit (1:12). Paradoxul este că însuși Epimenide era cretan. Se spune că dacă toți cretanii erau mincinoși, rezultă că și Epimedine era mincinos. 

Dacă el era mincinos, însemna că afirmația lui că "Toți cretanii sunt mincinoși" era o minciună, ceea ce dădea de înțeles că toți cretanii spuneau adevărul. Totuși, în caz că el spunea adevărul, afirmația sa că "Toți cretanii sunt mincinoși" era atât adevărată, cât și falsă. De aici, paradoxul!
Paradoxul lui Epimenide: Minciuna si adevar

Greșeala ce provoacă paradoxul constă din asumarea că negația afirmației "Toți cretanii sunt mincinoși" ar fi "Toți cretanii sunt onești, sinceri". Negația reală este, de fapt, "Nu toți cretanii sunt mincinoși" sau "Există măcar un cretan care nu este mincinos".

În conformitate cu cele de mai sus, acest paradox se poate rezolva, anula, în felul următor... Dacă presupunem că afirmația este falsă și că Epimenide mințea când pretindea că toți cretanii sunt mincinoși, atunci trebuia să existe cel puțin un cretan care era onest, sincer. Acest lucru nu ne îndrumă către o contradicție întrucât nu este necesar ca acest cretan să fi fost Epimenide.

Fericit neștiind sau nefericit știind adevărul: Ce alegi?

Asta denotă că Epimenide putea face afirmația falsă că toți cretanii sunt mincinoși știind că cel puțin unul era onest, mințind despre existența acestui cretan. Deci, din presupunerea că afirmația lui era falsă, nu reiese că ea era adevărată. În concluzie, am putea să evităm, anulăm, paradoxul de a considera afirmația "Toții cretanii sunt mincinoși" ca fiind falsă, deoarece era făcută de un cretan mincinos, Epimenide!

Dincolo de aspectul său paradoxal, celebra expresie a lui Epimenide a fost, de fapt, inclusă într-un poem al lui (Cretica), referitor la Zeus:

"Cretanii, întotdeauna mincinoși, animale rele, burți imbuibate,
Au creat un mormânt pentru tine, cel sfânt și înalt,
Dar tu nu ești mort, trăiești și locuiești în eternitate,
Căci întru tine viețuim, ne mișcăm și ne avem ființa."

Minciuna impardonabilă a cretanilor era, așadar, din punctul de vedere al lui Epimenide, că aceștia negau, contestau nemurirea lui Zeus!

Paradoxul lui Socrate: Știu că nu știu nimic
Paradoxul lui Epimenide - Un cretan spune: "Toții cretanii sunt mincinoși" Paradoxul lui Epimenide - Un cretan spune: "Toții cretanii sunt mincinoși" Reviewed by Diana Popescu on februarie 13, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.