De ce se beau 40 sau 44 de pahare pe 9 martie?

Bine, nu-i obligatoriu ca toată lumea să se bețivănească într-atât în această zi! Oricum, tradiția asta este mai veche la români decât cea a zilei femeii din 8 martie. Este asociată cu cei 40 de mucenici sărbătoriți pe 9 martie și, abia spre zilele noastre, a fost gândită în popor ca un fel de zi a bărbatului, ce o compensează cumva pe cea a femeii. De fapt, azi, de 9 martie, am auzit o grămadă de "masculi" felicitându-se reciproc, spunându-și "La mulți ani!"
De ce se beau 40 sau 44 de pahare pe 9 martie?

Potrivit lui Niculiță-Voronca, în folclorul românesc se zice că cei 40 de sfinți / mucenici ar fi fost, de fapt, 40 de flăcăi care, la un chef, la o petrecere, s-ar fi înfrățit, împrietenit, și, de aceea pe 9 martie ar fi rămas obiceiul să se 40 de pahare de vin și să se dea de pomană 40 de colaci / mucenici.

Conform folcloristului Simion Florea Marian, la români, în data de 9 martie, este bine să se bea ori să se dea de pomană 40 de pahare de vin sau rachiu!

Un alt folclorist, Theodor Sperantia, consemna că în această zi plugarii beau nu 40 de pahare, ci 40 lingurițe cu vin, înainte să facă prima arătură de primăvară.

În Dolj, ne spunea Artur Gorovei, pe 9 martie se împărțeau 44 de brădoși (colaci în chip de om) și 44 de pahare cu vin. Se pare, așadar, că oltenii nu s-au mulțumit cu (doar) 40 de pahare și au mai adăugat, de la ei, încă 4!

Mucenicii de 9 martie – Tradiții, obiceiuri, superstiții, credințe
De ce se beau 40 sau 44 de pahare pe 9 martie? De ce se beau 40 sau 44 de pahare pe 9 martie? Reviewed by Diana Popescu on martie 09, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.