Ai vreun complex psihologic? | Tipuri de complexe

Ce sunt complexele psihologice? Ne place să credem că suntem întru totul stăpâni, proprietari ai vieții noastre, ai casei noastre interioare. Nu-i chiar așa! Din punct de vedere psihologic, locuim într-o casă alături de sfinți și demoni, personaje oneste și necinstite, care ne influențează subconștient gândurile, acțiunile. Ne imaginăm că putem face tot ce dorim, însă acești colocatari ai minții noastre ne pun în fața unor bariere chiar atunci cand ne încredem cel mai mult în noi. Printre complexele psihologice cele mai perverse care ne dau târcoale sunt cele ale lui Oedip/Electra, madonă - veneră, anima - animus, al lui Dumnezeu, al martirului, al persecuției, al inferiorității, al superiorității, al vinovăției, al eroului și al lui Don Juan.

Freud ne descria visele ca o cale principala către subconștient. Jung a arătat că, de fapt, acest drum ar fi jalonat de complexele noastre psihologice, creatoare atât ale visurilor noastre, cât și ale simptomelor noastre psihice. Jund și-a intitulat școala de psihologie una a "complexelor", spre deosebire de Freud, care își instituise o școală a psihanalizei.
Cum îți poate otrăvi viața un complex psihologic!

Ivirea, activarea unui complex psihologic este marcată mai mereu de prezența unei emoții puternice, a unui simțământ covărșitor, dragoste sau ură, bucurie ori mânie, etc. Putem fi complexați de ceva anume, adică putem reacționa emoțional când un anumit "buton" al lumii noastre lăuntrice este apăsat!

De cele mai multe ori, nu putem scăpa de complexele noastre, pur și simplu, fiindcă sunt adânc înrădăcinate în sinele nostru. Singurul lucru pe care-l putem face este să ni le conștientizăm, să înțelegem cum ele ne influențează în luarea deciziilor noastre...

Tipuri de complexe psihologice


Complexul lui Oedip / Electra

O afecțiune adâncă față de părinții de gen opus. Derivă din mitologia grecească și e unul din cele mai controversate ale lui Freud.

Se spune că Oedip s-a îndrăgostit de mama lui și s-a simțit îmboldit să-și ucidă tatăl pentru a se asigura că aceasta este numai a lui.

În complexul Electra, fiica ajunge în competiție cu mama sa pentru a intra în posesia tatălui său.

În amândouă cazurile, un simțământ de dragoste nesănătos față de unul dintre părinți poate produce un climax emoțional, o lipsă de afecțiune și responsabilitate ce impietează o viitoare relație de cuplu.Bărbații par să caute o femeie care le amintește de mama lor, iar femeile tind să-și respingă orice partener care nu se aseamănă tatălui lor.

Despre timiditate | Cum îți tratezi timiditatea ?

Complexul madonă - veneră sau sfântă - târfă

Este caracteristic bărbaților care sunt incapabili să mențină o relație afectivă, erotică, cu partenerele lor. Ei admiră femeile "sfinte", dar năzuiesc, contradictoriu, să fie împreună cu prostituate, pe care să nu le respecte. Atunci când se simt atrași amoros de o femeie și ajung mai apoi să o vadă din punct erotic, se simt dezgustați de ea. Este posibil că acest complex să fie generat în bărbații crescuți de o mamă rece emoțional, neprotectivă.

Complexul anima / animus

În conformitate cu acest complex, un bărbat își găsește exprimarea pornind de la o personalitate interioară feminină (anima), iar o femeie dintr-una interioară masculină (animus).

Se pare că, întrucât societatea încearcă să impună reprimarea sensibilității emoționale a bărbaților, unii dintre ei încep să se comporte ca o femeie, să-și asume un stil feminin de a trăi, pe care trebuie să și-l tăinuiască.

Complexul lui Dumnezeu

Când cineva tinde să se creadă Dumnezeu, că are puterile Lui și este îndreptăți, de aceea, să facă tot ce vrea!

Dăm de astfel de indivizi aproape zilnic, și ne cam scot din sărite! Nu are nici un rost să discuți cu ei, pentru că nu acceptă, cu nici un preț, o părere contrară lor. Nu-și recunosc niciodată greșelile și își pun întotdeauna ideile, opiniile, deasupra celor ale altora.

Complexul martirului

Este caracteristic unor persoane ce au mereu impresia că sunt victime, că toată lumea este împotriva lor. Ele nu fac nimic notabil pentru a ieși în evidență, dar își doresc, cu toate astea, să fie sub lumina reflectoarelor.

Acest lucru poate fi determinat de faptul că, în copilărie, li s-a pus totul la dispoziție, însă nu au fost puse niciodată să-și asume nici cea mai mică responsabilitate. Complexul martirului este considerat, câteodată, o formă de masochism.

Complexul persecuției

Consistă dintr-o teamă irațională a cuiva care crede că este tratat necorespunzător, sub limita valorii, capacităților sale. Un om afectat de un astfel de complex se simte izolat, are simțământul că nimeni nu se încrede în el deși ar deține adevăruri supreme.

Complexul de inferioritate

Oamenii cuprinși de el au senzația că sunt mai prejos de cei din jurul lor. S-au resemnat cu gândul că nu pot ajunge la realizările altora. Nu acceptă complimente, chiar sincere, ale altora, și tind să nu aibă grijă de propriile nevoi, aspirații, crezând că nu sunt demni de ele!

Complexul de superioritate

Este specific persoanelor care se văd deasupra celor din preajma lor. Sunt convinse că sunt superioare oricui, că sunt mai bune decât oricine altcineva în orice domeniu, și, dacă îi acordă atenție cuiva, o fac numai în propriul lor interes, ca parte a strategiei lor de a se impune, a-și dovedi superioritatea.

Complexul de vinovăție

E caracteristic celor care sunt extrem de autocritici, se critică pe ei înșiși înainte de a-i critica pe alții, și acceptă că sunt vinovați de lucruri pentru care nu au vreo responsabilitate, pentru fapte care nu sunt nicidecum ale lor. Sunt incapabili să se judece obiectiv pe ei înșiși, sunt înclinați să creadă că dacă ceva merge prost, este numai și numai din cauza lor!

Complexul Don Juan

Apare la bărbații care văd femeile numai ca o sursă de plăcere. Ei au, de obicei, un șarm aparte, le farmecă pe femei doar în scopul de a ajunge cu ele în pat, după care le părăsesc fără nici o remușcare. Nu sunt dispuși să se angajeze într-o legătură de cuplu stabilă, și-și schimbă femeile cum își schimbă cămășile. Nu au vreun sentiment autentic de iubire pentru ele și sunt predispuși să rămână celibatari până la sfârșitul vieții lor.

Complexul eroului

Este remarcat la oameni care se străduiesc mereu să fie în centrul atenției și crează situații în care par să fie salvatorul cuiva. Ei obișnuiesc să se laude peste măsură și să-și exagere fapte de "eroism", să pretindă că au salvat lumea deși, într-o circumstanță cu adevărat riscantă, nu știu cum să se ascundă mai repede, să se pună degrabă, cu egoism, la adăpost.

Complexul de inferioritate - Cauze , simptome și vindecare
Ai vreun complex psihologic? | Tipuri de complexe Ai vreun complex psihologic? | Tipuri de complexe Reviewed by Diana Popescu on iulie 12, 2019 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Inainte de toate, nu-mi place Coehlo, este repetitiv, pe urma Oedip nu a omorat Laios pentru ca era indragostit mort de mama sa.Oedip a cunoscut Iocasta, ca regina, nu stia ca este mama sa.Au avut impreuna patru copii.Nici unul dintre ei nu cunostea adevarata identitate a celuilalt.Pana cand Tiresias, care, in calitate de servitor confidential, cunostea predictia facuta de Pithia de la Delfi.Este el , cel care poarta adevarul inaintea tuturor.Iocasta se sinucide, iar Oedip isi scoate ochii cu fibulele, si pe urma se pierde in istorie.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.