Remediile pentru cârcei în superstițiile lumii

Efecte ale unor contracții involuntare, bruște, ale mușchilor, cârceii sau crampele musculare au fost tratate și prevenite de-a lungul timpului prin tot felul de mijloace magice în superstițiile de pe tot cuprinsul lumii...

M-am hotărât să scriu despre cârcei pentru că am fost afectată în ultima vreme de ei și mi-am dat seama că nu i-am inclus în viitoarea mea enciclopedie despre superstițiile lumii, un subiect care, dacă îmi cunoașteți cât de cât blogul, știți că mă pasionează...

De fapt, mi-am impus, după o pauză destul de lungă, un program relativ ambițios de înot, și, probabil, din cauza solicitării impuse musculaturii mele, am început să am din nou de a face cu ei. Când făceam natație de performanță, ni se recomanda să neinfingem un ac, bold, în zona afectată de o crampă musculară, iar acest fapt chiar dădea rezultate.

Am citit pe net niște mijloace ridicole despre cum ai putea scăpa de durerea unei cârcel de la gambă ori pulpă, de exemplu de a merge în vârfurile picioarelor! Eu am constatat că atunci când mă afectează în vreme ce înot ori în somn, cea mai bună soluție este să te străduiești să nu-ți soliciți în nici un fel mușchiul respectiv, să ți-l relaxezi cât poți de mult, să rămâi cât poți de mult nemișcat, și, în câteva minute durerea va dispare ca prin minune!

Să revin la superstiții... Potrivit unor remedii de altădată din popor, durerea provocată de cârcei putea fi alinată purtând mereu asupra ta sau dormind sub pernă cu anumite oase de animale. Acestea variau de la cele ale încheieturile genunchiului unui iepure până la acelea ale aripilor unui morun, eglefin, și cele ale articulațiilor picioarelor unei oi, care nu trebuiau în nici un caz să intre în contact cu pământul, pentru a nu-și pierde proprietățile lecuitoare.
Superstitii despre cârcei

Într-o credință aparte din Anglia, așa-zisele "inele pentru cârcei" ("cramp rings") erau extrem de eficace pentru vindecarea crampelor musculare. Conform unei legende, cel dintâi astfel de inel i-ar fi fost dăruit lui Edward Confesorul, penultimul rege anglo-saxon al Angliei, de un pelerin revenit din Ierusalim. La moartea suveranului, acesta ar fi fost încredințat, întru păstrare, arhimandritului de Westminster, care l-ar fi folosit în scopuri medicale, devenind supranumit "inelul Sfântului Edward". Din acea vreme s-ar fi format credința că succesorii lui Edward ar fi moștenit putere asupra lui, și aceștia ar fi început să binecuvânteze inele de acest tip, pentru vindecări.

A apărut, astfel, tradiția ca suveranii Angliei să sfințească formal, în fiecare Vinere Mare, un număr de inele. Cu această ocazie, avea loc o slujbă religioasă, se rosteau rugăciuni și psalmuri, și o apă sfințită, binecuvântată în numele Tatălui, Fiului și Sfântului Duh, era turnată peste inele din aur și argint, meșteșugite din metale oferite de rege Crucii de Vinerea Mare. Ceremonia a supraviețuit până în timpul domniei reginei Mary I, însă încrederea în abilitățile regeneratoare ale unor astfel de inele a perpetuat până în prezent!

Unii erau de părere că cele mai eficace erau cele confecționate din metalul, cuiele, unor sicrie vechi!

De ce-ți ard obrajii? | Superstiții despre obraz

Pentru a nu avea cârcei la picioare, se spunea că este necesar să te culci cu ciorapii pe ei, să-ți lași peste noapte pantofii cu talpa în sus sau să-i amplasezi cu vârfurile îndreptate către pat.

Alte remedii din folclorul european constau din:

- Purtarea de jartiere din plută sau piele de țipar, a unei labe de cârtiță înfășurată în mătase.

- Să dormi cu o bucată de pucioasă sub patul tău.

- Să așezi niște plută între pat și saltea.

- Să-ți pui sub pat un vas cu apă.

- Să-ți legi de gleznă un fir de ață sau de încheietura mâinii o bandă de piele.

Despre tratarea și prevenirea carceilor prin prisma științei medicale poți afla o mulțime de lucruri accesând Google. Eu am făcut-o, și o parte din ele mi s-au părut a fi absurde....

Ce înseamnă când ți se zbate pleoapa ? - Semnificații și superstiții
Remediile pentru cârcei în superstițiile lumii Remediile pentru cârcei în superstițiile lumii Reviewed by Diana Popescu on septembrie 30, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.