Splendoarea vieții | Parabolă Zen despre o căpșună!

Această parabolă Zen, despre cum ne putem asuma o atitudine de conștientizare și respect în a trăi prezentul, și a ne menține într-o stare continuă de apreciere a vieții ce ne-a fost dăruită, a fost publicată de Suzuki Daisetz Teitaro (1870-1966), inspirat de foclorul japonez, autor a numeroase cărți și eseuri despre Buddhism.

Splendoarea vieții | Parabolă Zen despre o căpșună!


Un ucenic eminent, nemulțumit, frustrat de viața și școala sa, speriat de ce-i putea rezervă viitorul, s-a apropiat odată de învățătorul său, și i-a cerut îndrumare.

Acesta, drept răspuns, i-a spus, "Există o poveste cu tâlc despre un călugăr care călătorea prin munți. La un moment dat, ca din senin, i-a apărut înainte un tigru fioros, care l-a urmărit până la o stâncă înaltă. În încercarea de a scăpa de fiară, călugărul s-a cățărat pe stancă și a dat să coboare pe cealaltă parte a ei, însă, sub el, a zărit alți 15 tigri așteptând să-l înfulece.

Așadar, a rămas, pur și simplu, acolo, agățat de o rădăcina firavă, așteptând fie să moară, fie să găsească cea mai mică șansă de a-și salva viața. Și-a întors capul spre stânga sa, și a zărit o căpșună magnifică. 
Splendoarea vieții: O parabolă Zen despre o căpșună!

A zâmbit, spunându-și în sinea sa, "Ce căpșună apetisantă, splendidă!" Așa că și-a întins mâna, a cules-o, și a mâncat-o savurându-i din plin aroma."

Ucenicul a așteptat ca învățătorul său să continue, până când și-a dat seama că acesta terminase povestea. A exclamat, "Atât? Asta-i povestea? Aceasta este parabola? Călugărul este pe cale să fie înghițit de tigri și nu face altceva decât să se înfrupte dintr-o căpșună? Care este semnificația?"

Un maestru Zen despre buna folosire a talentelor, abilităţilor umane

Învățătorul i-a răspuns, "Lecția ce provine din această parabolă este să cunoaștem și să îmbrățișăm faptul de a fi în viață. Trebuie să fii în viață în fiecare clipă în care ești în viață."

Ucenicul i-a replicat, "Dar oricine este în viață când este în viață!"

"Nu", i-a zis învățătorul, "este vorba despre experiența de a fi în viață în fiecare moment, în tot ce ți se întâmplă, bun sau rău. Trebuie să fim în viață în fiecare secundă când suntem în viață, și să nu existăm, pur și simplu, să nu ne pierdem în zadar zilele ce ne-au fost hărăzite până la moarte."

Dezorientat, ucenicul a insistat, "Dar oricine este în viață, este în viață, nu-i așa?"

"Nu! Uită-te la tine acum", i-a explicat învățătorul. "Fugi prin preajma ta, în jurul tău,  fiind vânat de tigri, epuizat de gândurile despre cum ți-ar fi mai bine doar dacă lucrurile, circumstanțele exterioare ar fi nițel diferite. Cu toate  astea, în ultimii ani, ai depășit alte situații dificile, când erai cât pe ce să fii mâncat de tigri, și ai scăpat de fiecare dată. "

"Nu poți fi în viață dacă trăiești cu frica în san și, dacă trăiești în frică, nu poți vedea și degusta din plin viața; splendoarea vieții este chiat în fața ta, în fiecare clipă!"

Cum să iubeşti - Învăţăturile maestrului Zen Thich Nhat Hanh
Splendoarea vieții | Parabolă Zen despre o căpșună! Splendoarea vieții | Parabolă Zen despre o căpșună! Reviewed by Diana Popescu on octombrie 16, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.