Misterele picturii SALVATOR MUNDI a lui Leonardo Da Vinci

Numeroase întrebări și teorii au fost formulate despre misterioasa pictură Salvator Mundi (Salvatorul sau Mântuitorul Lumii) a lui Leonardo Da Vinci. În primul rând, s-a pus la îndoială că ar fi autorul ei, țînând cont și că nu a fost semnată de el. Leonardo Da Vinci nu și-a pus însă semnătura pe nici una din operele sale. Numele lui nu poate fi găsit în captivantul personaj din "La Gioconda", și nici măcar în vasta sa pictură "Cina cea de taină".

Vândută, în urmă cu câțiva ani, la o licitație, pentru suma incredibilă de 450 de milioane de dolari SUA, opera Salvator Mundi părea inițial neinteresantă pentru un ochi neantrenat în arta plastică. Nu există în ea nici un detaliu izbitor, ieșit din comun, în fundal, nu există nici o controversă despre cine era înfățișat în aceasta, nici măcar un zâmbet echivoc pe fața persoanei portretizate.
Misterele operei SALVATOR MUNDI a lui Leonardo Da Vinci

Desigur, era vorba doar despre o primă impresie, întrucât în această lucrare plastică se ascunde un simbolism multistratificat și metafore complexe, așa cum numai Da Vinci le-ar fi putut izvodi. Așadar, ce secrete se află în cea mai scumpă pictură din istoria lumii? Voi menționa aici două din cele mai evidente...

Misterul feței lui Iisus


Fața enigmatică din Salvator Mundi (Salvatorul Lumii) îl reprezintă clar pe Iisus Hristos. Atât  degradarea picturii, cât și tehnica "sfumato" caracteristică lui Leonardo Da Vinci (constând în încețoșarea subtilă a contururilor prin aplicarea mai multor straturi subțiri de culoare una peste alta) face dificilă analizarea trăsăturilor feței, ceea ce ridică o întrebare intrigantă: cine a fost modelul pentru acest portret?

Răspunsul acestei întrebări este fascinant și poate fi întrezărit prin investigarea altui mister profund, cel al Giulgiului din Turin.

Giulgiul din Turin și Salvator Mundi


Potrivit unei ipoteze formulate de Lynn Picknett și Clive Prince despre originea așa-zisului "Giulgiu Sfânt", acesta este departe de a fi impregnat cu fața lui Iisus (testările științifice au arată că datează, de fapt, din secolul al XIII-lea), nefiind altceva decât o "protofotografie" făcută lui însuși de către Leonardo Da Vinci!

Viața lui Leonardo Da Vinci în imagini

Pentru a-și demonstra teoria, cercetătorii au comparat negativul giulgiului cu figura din Salvator Mundi (Mântuitorul Lumii). Rezultatele au fost impresionante! Picknett și Clive și-au publicat concluziile în 2006, arătând că între cele două există o potrivire exactă, atât în geometrie, cât și în dimensiuni. Pot fi, atât Giulgiul din Turin, cât și Salvator Mundi, un autoportret al artistului?

Sfera din mâna lui Salvator Mundi


Mâna stângă a omului din Salavator Mundi ține ușor un obiect interesant. Ce poate fi? Ei bine, în reprezentarea tradițională a Salvatorului Lumii este tipic să vezi un glob de cristal, simbolizând sfera celestă a paradisului și, în acest fel, puterea supremă a lui Dumnezeu ca mântuitor al întregului univers.

Sfera din Salvatorul Lumii este însă unică în această privință, începând cu ceea ce pare a fi de neconceput în lucrarea unui geniu: o greșeală!

Globului din Salvator Mundi îi lipsesc detalii realiste ale refracției și distorsiunii luminii ce trece prin el. În realitate, reflecția sferei ar trebui să arate o imagine mică, inversată, a tunicii și a mâinii care o ține. Leonardo Da Vinci știa foarte bine optica și poseda o adâncă înțelegere (pentru vremea sa) a refracției și comportamentului luminii. Avea, de asemeni, un fel de obsesie față de detalii. Așadar, de ce ar fi acționat contrar cunoașterii și impulsurilor sale în cazul lui Salvator Mundi? A fost, cu adevărat, o chestiune de neglijență ori este cu totul altceva?

Cea mai acceptată teorie din acest punct de vedere este că Leonardo Da Vinci a ales deliberat să ignore reflecția din glob pentru a semnifica supremația lui Dumnezeu și dominarea Sa asupra legilor naturale, o calitate miraculoasă care îi confirmă și îi împuternicește statutul de Mântuitor al Lumii.

Leonardo Da Vinci în citate, aforisme, maxime
Misterele picturii SALVATOR MUNDI a lui Leonardo Da Vinci Misterele picturii SALVATOR MUNDI a lui Leonardo Da Vinci Reviewed by Diana Popescu on decembrie 12, 2019 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Autenticitatea Giulgiului din Torino a fost demonstrata fara tagada, va puteti documenta vizionand ultimele noutati pe youtube in aceasta privinta. Mai mult, analiza probelor de sange arata in mod clar ascendenta divina a lui Iisus, prin faptul ca lipsesc cromozomii ce provin de la tata, in cazul unei fiinte umane obisnuite. Fascinante aceste revelatii ce intaresc Revelatia... Stiinta in slujba celui mai adanc si tulburator mister: adevaratul Salvator mundi. Fericiti cei care au crezut, credinta lor are fundament. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.