Litera teta: Simbol și semnificație

Teta (Theta) este a opta litera din alfabetul grecesc, scrisă ca majusculă Θ ori ϴ, și ca minusculă θ. Simbolul teta derivă din litera "Teth" din alfabetul fenician, în care era utilizată pentru a descrie o roată.

Formele timpurii ale simbolului teta erau o cruce în interiorul unui cerc, o linie orizontală traversând un cerc și cea cu un punct în mijlocului unui cerc. Se știe, totodată, că litera chirilică timpurie "fita" (Ѳ) provine din litera teta.

Aceste forme erau foarte asemănătoare cu unele din culturi străvechi. Potrivit filosofului roman Porfirius ( Porphyrius), egiptenii utilizau un cerc având în el un X pentru a reprezenta sufletul. Simboliza, în același timp, Marea Eneadă, cele nouă zeități din cultură egipteană. Teta avea valoarea nouă în sistemul de numerație alfabetică grecească.

Conform lui Ioan Lidianul (Lydus), un scriitor bizantin din secolul al șaselea, un simbol aidoma lui teta era folosit pentru a desemna cosmosul de către egiptenii din antichitate. Acest simbol avea imaginea unui șarpe reprezentându-l pe Agathodaemon (Aghatos Daimon, un spirit al viței de vie și al ogoarelor de grâne) peste un cerc de foc, semnificând lumea.
simbol litera teta

In traditia egipteană, discul solar era înfățișat la fel ca formele străvechi ale lui teta, cu un punct în centrul unui cerc.

Grecii antici foloseau litera teta ca simbol al morții, întrucât aducea cu un craniu uman. Era întrebuințat de greci și că un tip de abreviere a cuvântului lor pentru moarte, Thanatos.

Un lucru interesant, tot în Grecia antică, teta era o litera nenorocoasă, deoarece judecătorii o foloseau în voturile lor când dădea sentința de vinovăție răufăcătorilor.

Litera alfa: Origine, simbol și semnificație
Litera teta: Simbol și semnificație Litera teta: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 11, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.