Psihologia mâncării: Cum să-ți "înșeli" simțul gustului ca să crezi că mănânci ceva mai savoros?

Plăcerea pe care ne-o infuzează un anumit fel de mâncare depinde nu numai de ea însăși, ci și de influențe asociate cu ea, precum culoarea, mărimea și forma sa, muzică răsunând din fundal și luminile din locul unde luăm masa. Aceste lucruri aparent mărunte ne pot schimba felul cum apreciem o mâncare sau/și o băutură. De exemplu, un studiu recent a arătat că servirea mâncării pe farfurii roșii are tendința să ne facă să ne înfruptăm mai puțin din ea!

Cum să fie o mâncare perfectă?


Charles Spence, psiholog experimentalist la Universitatea din Oxford și-a dedicat cariera studierii modalității cum mediul înconjurător afectează savoarea hranei și băuturii. Ceva la care ar trebui să fie foarte atenți somalierii! A descoperit, printre altele, că aparența, culoarea ustensilelor noastre de pe masă ne influențează în cât de dulce ori sărată ni se pare că este o mâncare. În plus, oamenii sunt înclinați să se bucure mai mult de anumite bucate când acestea au, într-un restaurant, o denumire mai lungă, mai descriptivă!
Psihologie mancare perfecta

În cartea "The Perfect Meal: The Multisensory Science of Food and Dining" (Mâncarea perfectă: Știința multisenzorială a hranei și a mesei), Charles Spence și psihologul Betina Piqueras-Fiszman de la universitatea Wageningen din Olanda au explorat cum fiecare ajustare relativ mică, măruntă, poate îmbunătăți gustul unor bucate.

Spence crede că "hrana poate însemna ceva diferit pentru fiecare. Există însă și aspecte comune, și investigarea mâncării perfecte conduce către o mulțime de cercetări interesante".

Înfățișarea mâncării


Pictura lui Kadinsky nr. 201 din acest articol a inspirat crearea unor salate excepționale. Mesenii se bucură mai mult de vegetalele, verdețurile din farfuriile lor când se aseamănă cu o operă de artă!

Fiecare chef autentic știe că modalitatea în care mâncarea este aranjată pe un platou sau o farfurie are un rol însemnat!

Spence confirmă, "Când acoperirea, imaginea hranei este artistică, oamenii tind să fie mai satisfăcuți de ea, chiar dacă aceasta conține aceleași ingrediente ca una obișnuită". Într-un studiu, Spence și colegii săi au relevat că oamenii apreciază sporit salata când este ornamentată într-un stil ce aduce cu pictura lui Kadinsky.

Forma și culoarea veselei ne pot influența și ele. În general, farfuriile albe par să ne stimuleze gustul de "dulce" a unor bucate, pe când cele negre, întunecate, cu colțuri, sunt capabile să ne furnizeze mai multe arome, savori. Totodată, servirea hranei dintr-o farfurie roșie tinde să ne determine să mâncăm mai puțin!

De ce? Culorile diferite ale alimentelor sau băuturilor ne ispitesc să le percepem ca având gusturi, arome, diferite. Când folosim un pahar roșu pentru un vin Sauvignon, alb, creierul nostru pare să ne înșele că are un gust de Merlot. Aidoma, aceeași mâncare poate să ne sugere gusturi diferite când este amplasată pe farfurii de culori diferite!

Mâncarea din vise | Interpretarea şi semnificaţia viselor

Cercetările psihologice arată că, de obicei, oamenii descriu gusturile dulci ca fiind "rotunde", iar oamenii de știință nu sunt siguri de ce se întâmplă acest fenomen. Tot ei ne spun că asociem subconștient roșul cu pericolul, ceea ce explică de ce suntem predispuși să ne înfruptăm mai puțin din farfuriile roșii.

 Lumina și mâncarea


Ne place să avem o lumină strălucitoare când ne delectăm cu arome puternice ale mâncării, însă optăm pentru o lumina mai slabă, obscură, când degustăm mâncăruri și băuturi cu un gust subtil, ales.

Tipul luminii din locul unde luăm masa poate afecta, de asemeni, cum arată hrana și ne poate influența major modul în care o percepem.

"Lumina verde și roșie adaugă o aromă fructuoasă unui vin roșu", precizează Spence, "iar studiile demonstrează că oamenii mănâncă mai puțin și sub o lumină albastră".

Într-o cercetare psihologică s-a aflat că persoanelor cărora le place cafeaua tare tind să bea mai multă sub o lumină puternică, iar cei care o preferă slabă sunt înclinați să bea o cantitate mai mare din ea sub o lumină slabă!

Spence crede că astfel de fenomene sunt provocate de încercarea (subconștientă) a oamenilor de a menține un fel de echilibru al simțurilor lor.

Muzica și mâncarea


Muzică poate și ea îmbogăți aromele alimentelor noastre. Cele dulci sunt asociate cu sunete înalte, iar cele savuroase și amare sunt corelate cu sunete (note) joase, furnizate de instrumente de alamă.

Întrepătrunderea muzicii cu mâncarea este atât o artă, cât și o știință, întrebuințată de somalieri pentru a înțelege mai bine și a-și releva bogăția gustului unui vin împletit cu cel al unui fel de mâncare.


Starea emoțională și mâncarea


O stare, o dispoziție bună ori proastă poate îmbunătăți sau înrăutăți gustul unor bucate. De ce nu ne-am însenina nițel cu o glumă, două, înainte de a lua masa?!

Codul bunelor maniere la o masă dezgustătoare
Psihologia mâncării: Cum să-ți "înșeli" simțul gustului ca să crezi că mănânci ceva mai savoros? Psihologia mâncării: Cum să-ți "înșeli" simțul gustului ca să crezi că mănânci ceva mai savoros? Reviewed by Diana Popescu on februarie 06, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.