Superstiții despre cercei

Exista, odată, o superstiție largă răspândită, chiar și printre medici, potrivit căreia găurirea urechilor și purtarea de cercei în ele avea darul de a îmbunătăți vederea. Unii erau, totuși, de părere că acest lucru ar afecta creierul!

Din cauza puterilor presupuse de protecție și vindecare ale argintului, oamenii aveau credința că purtarea cerceilor din acest material împiedica spiritele rele să le pătrundă în corp prin urechi!

Pierderea unui cercel era un semn rău, ce anunța primirea de vești rele.

Când găsea, pe drum, un cercel, un bărbat se simțea îndreptățit să creadă că va avea noroc, în special din punct de vedere financiar, că va încheia un târg bun sau va avea un profit neașteptat.

Dacă era găsit de o femeie, aceasta putea speră că-și va afla curând soțul sortit (dacă era nemăritată) ori că se va bucura de satisfacțîi considerabile în familie (dacă era măritată).
Superstiții cercei

Oricum, se recomanda că femeile căsătorite să poarte cercei pentru a fi mereu fericite.

În Filipine, era de rău augur ca o mireasă să poarte cercei cu perle, întrucât le era astfel menit să plângă în decursul căsniciei lor.

Pe vremuri, țiganii și marinarii aveau aproape un monopol al cerceilor de bronz pentru bărbați.

Navigatorii primeau primii cercei când traversau pentru prima dată ecuatorul sau treceau prin apele înșelătoare din preajma Capului Horn, punctul sudic extrem al Americii de Sud. Ei credeau că astfel de bijuterii le aduceau noroc, îi protejau față de înec, naufragii și rău de mare.

Se pare, pe de altă parte, că cerceii de aur ar fi fost îndeajuns de valoroși pentru a plăti înmormântarea unui marinar mort în timpul unui voiaj. Unii își gravau numele portului lor de plecare înlăuntrul cerceilor, astfel încât, dacă piereau în valuri, trupul lor găsit să fie trimis familiilor lor pentru funeralii.

În superstițiile românești, nu era indicat ca o femeie să poarte cercei desperecheați (unul la o pereche, și celălalt de la alta), că nu cumva să-și schimbe bărbatul.

În Ialomița, nu se puneau fetelor cercei când se duceau plugarii la câmp, ca nu li se rupă urechile!

Prin Bucovina, unele mame făceau găuri și în urechile băieților lor și le puneau cercei, astfel încât să fie feriți de dureri de cap.

Și în Suceava, aceste bijuterii erau asociate cu o vedere bună. Se zicea că femeia care vrea să vadă până la adânci bătrâneți trebuia să poarte inele, mărgele și cercei!

Surse principale:
- Max Cryer: Superstitions: and why we have them
- Mona A. Radford, Edwin Radford: Encyclopedia of Superstitions
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român

Cerceii: Istorie, simbol și semnificație
Superstiții despre cercei Superstiții despre cercei Reviewed by Diana Popescu on februarie 02, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.