Superstiții despre pișcat, ciupit

Aproape sigur ai auzit că atunci când ți se întâmplă ceva neobișnuit, bun sau rău, aproape ireal, este recomandat să te piști, să te ciupești, ca să te asiguri, să te convingi că nu visezi! Poate ești curios să afli și despre alte superstiții ieșite din comun despre pișcat...

La bulgari când mergi pe stradă și vezi o femeie gravidă, este bine să ciupești mâna persoanei care te însoțește, pentru a-i aduce noroc. Dacă și ea te ciupește, atrage norocul și către tine!

Potrivit unei superstiții occidentale relativ recente, când vezi o mașină roșie, dacă ciupești pe cineva aflat alături de tine, veți avea amândoi noroc; dacă, însă acea persoană te pișcă și ea, sunteți ambii urmăriți de ghinoane!

O credință apărută și ea în ultimul secol, statuează că zărirea unei ambulanțe e semn rău, și pentru a-l înlătura, este nevoie să te piști de nas (sau să-ți ții respirația) până când îți iese în cale un câine negru sau maro! La câți câini maidanezi avem pe străzi, nu ar trebuie să dureze prea mult!
Superstiții despre pișcat, ciupit

La turci, când norocul este de partea ta, e bine să-ți ciupești lobul urechii drepte, și să spui "mashallah", adică să-i mulțumești Domnului pentru protecția pe care ți-a oferit-o și să-l rogi să o mențină asupra ta. Tot în Turcia, femeile necăsătorite ciupesc, cu sadism, genunchii unei mirese, pentru a se cununa cât mai curând!

În Anglia, oricine apărea în public îmbrăcat în haine noi pentru prima oară trebuia să fie pișcat de un prieten pentru a avea noroc.

De altfel, tot pe aceste meleaguri, în Yorkshire, era obiceiul ca atunci când un elev venea la școală cu haine noi să fie ciupit cu neîndurare de colegii lui, care îi spuneau, "O ciupitură pentru noi, a doua pentru albastru, și a treia pentru catifea!"

Superstiții despre sprâncene

În Indonezia, pe insula Luzon, există un remediu simplu pentru tratarea slăbiciunii corpului, durerilor de cap, amețelilor, adică ciupirea de ceafă.

Superstiții românești despre pișcat, ciupit


Românii credeau că atunci când muștele pișcau rău, dureros, era semn de vijelie.

Ialomițenii ziceau că dacă un șoarece te ciupea în locuință, însemna că cineva din casă te fură.

Tecucenii aveau impresia că atunci când aveau pagubă la oi, însemna că le "pișcase" cineva straiele.

Bucovinenii când vindeau o vită, pișcau niște păr de pe fruntea și de la coada sa, pentru a-l păstra în casă, și a zice că au vândut numai vita, și nu și norocul lor.

Surse principale:
- Artur Gorovei: Superstiții și credinți ale poporului român
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Edwin Radford, ‎Mona Augusta Radford: Encyclopædia of Superstitions 

Superstiții despre chiloți
Superstiții despre pișcat, ciupit Superstiții despre pișcat, ciupit Reviewed by Diana Popescu on martie 06, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.