Care este mantra ta?

O mantră este un sunet, un cuvânt sau o frază repetată pentru a sprijini concentrarea în vreme ce medităm, a ne focaliza gândurile, sentimentele ori intențiile cele mai spirituale. Termenul "mantra" este format din două cuvinte sanscrite: "manas", adică "minte" și "tra", cu semnificația de "instrument". Înseamnă, așadar, un instrument pentru minte, având scopul de a ne permite accesul la o putere mai înaltă și la adevărată noastră natură.

Se spune că, de-a lungul timpului, vibrația unei mantre se cufundă din ce în ce mai adânc în conștiința noastră, ajutându-ne, în cele din urmă, să-i simțim prezența ca pe o "shakti", o forță puternică, dar și subtilă, ce acționează înăuntrul fiecăruia dintre noi într-o stare de profundă conștientizare.

Când folosim o mantră, se crede că aceasta ne umple minte numai cu intențiile și acțiunile pozitive, iar cele negative sunt eliminate. O mantră poate fi la fel de simplă precum cuvântul "dragoste". Oricum, ea trebuie să consiste dintr-o afirmație pozitivă capabilă să ne remodeleze creierul înspre întruparea unor orientări pozitive ale sinelui. 
Care este mantra ta?

Una din mantrele cele mai răspândite și recitate în toată lumea este silaba hindusă "aum", considerată a fi sunetul creației universului. Aum (pronunțată de obicei"om") este văzută drept conținând fiecare vibrație care a existat sau va există vreodată. Constitue, totodată, rădăcina, sursa energetică a altor mantre, mai lungi, cum ar fi "Om namah shivaya" ("mă închin lui Shiva"), Shiva reprezentând Sinele interior sau realitatea autentică, și "Om padme hum" (însemnând "bijuteria lotusului" și fiind interpretată ca crearea unei căi de unificare a metodei cu înțelepciunea).

Semnificaţia simbolului OM sau AUM

Unii oameni au norocul să fie ajutați să-și aleagă o mantră de un profesor sau un guru. Ne putem însă selecta una și de unii singuri, în funcție de ceea ce ne dorim fiecare să ne cultivăm în sinele nostru. În alegerea unei mantre este deci necesar să ne luăm în considerare motivele de a practica meditația, năzuința către pozitivism, sănătate, fericire, dragoste de sine ori echilibru interior.

Iată câteva exemple de mantre moderne apreciate de mulți oameni:

- Răbdare / vigoare: "Va trece și asta."

- Calmarea minții: "Zâmbește, respiră și nu te grăbi."

- Prudență / implicare: "Fii aici, acum."

- Călăuzire universală: "Sunt deschis spre primirea darurilor universului."

- Fericire: "Azi aleg fericirea".

- Eliberare: "Închide-ți ochii, purifică-ți mintea, lasă să treacă (și asta)."

- Invigorare: "Sunt capabil de lucruri extraordinare."

Alte mantre din sanscrită:

- Shradda - Credință

- Bhakti - Devotament, abnegație

- Prajna - Înțelepciune

- Shanti - Pace

- Santosa - Satisfacție

- Veda - Cunoaștere

- Anana - Fericire, extaz

- Moksha - Eliberare

- Dharma - Calea cea dreapta

- Frasad - Grație, claritate

Indiferent de mantra aleasă, secretul succesului constă în consecvență. Activăm o mantră printr-o practică regulată în decursul unei perioade de luni sau chiar ani. Este ca și cum am freca o cremene de o piatră pentru a genera focul. "Frecarea" silabelor înlăuntrul conștiinței noastre, focalizarea neabătută de nimic către o mantra o dată, și încă o dată, și în special atenția pe care o acordăm simțământului rezonanței acesteia în conștientizarea noastră va deschide, în cele din urmă, o energie pe care o vom simți schimbându-ne starea interioară.

Profesorii de meditație recomandă să începem prin a ne întinde pe spate sau a ne așeza într-o poziție confortabilă repetând mantra, o dată la inspirație, o dată la expirație. Când gândurile sau sentimentele ne pătrund în minte, trebuie să încercăm să le observăm pur și simplu, fără să ne distragă, și apoi să ne reîntoarcem spre calm și recitarea mantrei. De obicei, sunt rezervate de la 10 la 20 de minute pe zi pentru această practică. Mai multe tradiții sugerează să ne fixăm asupra uneia și aceleiași mantre timp de câteva luni înainte de a ne asuma o alta, astfel încât să ne-o aprofundăm și să ne cultivăm simțământul de destindere și pace.

Mantra și duhul din lampa | O poveste cu tâlc
Care este mantra ta? Care este mantra ta? Reviewed by Diana Popescu on aprilie 14, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.