Gălbenelele: Simbol, legendă, superstiții și proprietăți medicinale

Gălbenelele, cu denumirea științifică Calendula officinalis, din genul Calendula și familia Asteraceae, purtând simboluri atât pozitive, cât și negative, au fost încă din antichitate înconjurate de legende, superstiții, și întrebuințate în scopuri medicale.

În limba latină, "Calendula" înseamnă "ceas mic", iar "officinalis" se referă la atribute medicale a unei plante.

Dacă pe meleagurile românești sunt numite și rujuliță sau roșioară, în engleză poartă numele de "marigold", cu semnificația "aurul Mariei", un nume derivat din faptul că în creștinismul timpuriu credincioșii aduceau ofrande pe altarul Fecioarei Maria sub formă de gălbenele, și nu monede, așa cum se proceda în cazul zeilor romani.

Legenda și simbolurile gălbenelelor


De altfel, într-o legendă despre Maica Domnului, se spunea că în timpul fugii ei din Egipt, împreună cu Iosif și pruncul Iisus, hoții i-ar fi furat punga și când au deschis-o, nu au găsit în aceasta bani, ci gălbenele.

Aceste flori au fost utilizate, totuși, nu numai de creștini ca daruri pentru divinitate, ci și de azteci, buddhiști, hinduși și adepți ai unor religii păgâne, poate și datorită puternicelor lor conexiuni cu soarele și forța sa de reînviere.

Nu întâmplător, gălbenelele erau poreclite "ierburile soarelui", reprezentând o pasiune fierbinte și chiar creativitatea.   
Gălbenelele: Simbol, legendă, superstiții și proprietăți medicale

Simbolismul galbenelelor este unul complex, contradictoriu. În limbajul florilor din epoca victoriană erau un simbol al disperării, supărării pricinuite de o iubire pierdută, al cruzimii și răcelii în dragoste, și al geloziei. Victorienii le considerau și întruchipări ale dorinței, setei de îmbogățire, probabil din cauza asocierii lor cu "aurul" Mariei.

Pentru creștini simbolizau tristețea Maicii Domnului, dar și simplitatea, din acest al doilea motiv fiind folosite pentru decorarea altarelor bisericilor.

Pe de altă parte, gălbenelele sunt văzute în prezent ca simboluri ale frumuseții și căldurii solare, bucuriei, câștigării afecțiunii cuiva prin străduințe, promovării fericirii și bunei înțelegeri într-un cuplu.

Pe vremuri, curtezanii nu îndrăzneau să facă avansuri unor femei împodobite cu gălbenele. Astfel de flori purtate la piept semnificau indiferența, iar aflate în păr indicau o cruntă suferință sufletească.

Superstiții despre gălbenele


Apa în care se puneau flori de gălbenele, dusă apoi la ochi îți conferea abilitatea de a vedea zânele, făpturile magice.

Poate din această pricină, se credea că dacă te apucai să le culegi, riscai să cazi în patima beției!

În Țara Galilor, erau întrebuințate în previziuni meteorologice. Florile lor închise vesteau curând vreme rea.

În vrăji, se făcea apel la ele pentru a împiedica oamenii să te bârfească ori să te vorbească de rău.

Există credința că au harul de a stimula o conversație plăcută, fericită, și că un ghiveci cu gălbenele adus în casă putea reinstaura pacea, armonia dintre doi soți aflați la cuțite.

Nu în ultimul rând, constituiau un ingredient important în punerea la cale a unor farmece de dragoste sau erau purtate în ghirlande (în Evul Mediu) pentru a atrage iubirea cuiva.

Pentru străvechii mexicani erau "florile morții" și joacă chiar și în zilele noastre un rol deosebit în sărbătoarea mexicană Dia de Muertos (ziua morților).

La români nu era de bun augur să fie introduse în casă în Postul Paștelui flori galbene, ca nu cumva să înceteze să se ouă găinile.

Proprietăți medicale ale gălbenelelor


Atât în vechea medicină populară, cât și în cea modernă, gălbenelele, grație înzestrărilor antivirale, antigenotoxice și antiinflamatorii, și-au găsit diverse utilizări:

- Tratarea iritațiilor și afecțiunilor pielii, acneei, plăgilor, rănilor, arsurilor, degerăturilor, variolei, înțepăturilor insectelor și mușcăturilor de șarpe.

- Terapii pentru ulcere, gastrite, afecțiuni hepatice sau biliare, tulburări ale ciclului menstrual.

- Alinarea durerilor de cap și a celor de dinți.

Laleaua - Legendă și mit
Gălbenelele: Simbol, legendă, superstiții și proprietăți medicinale Gălbenelele: Simbol, legendă, superstiții și proprietăți medicinale Reviewed by Diana Popescu on mai 04, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.