30 iunie: Ziua internațională a asteroizilor

În fiecare an, pe 30 iunie, Ziua internațională a asteroizilor are scopul de a ne mări conștientizarea asupra pericolelor impactului acestor corpuri cerești cu pământul!

Considerați de unii planete minore, unii asteroizi sunt însoțiți chiar de un satelit, o lună. Aceste uriașe corpuri ce orbitează soarele sunt formate din rocă, metale și alte elemente. Cei mai mari asteroizi au un diametru de peste 500 de kilometri.

Coliziunea unui asteroid cu pământul ar putea avea consecințe devastatoare, precum unde de șoc, radiații de căldură, cutremure și tsunami. Cea mai mare parte a asteroizilor se învârt în jurul soarelui între Marte și Jupiter, într-o zonă numită de astronomi "centura asteroizilor".

Există trei clase de asteroizi:
- Tipul C: Cel mai comun tip consistând din lut/argilă și roci silicatice.
- Tipul S: Asteroizi conținând roci silicatice și nichel-fier.
- Tipul M: Asteroizi compuși exclusiv din nichel-fier.               
30 iulie: Ziua internațională a asteroizilor

Oamenii de știință monitorizează atent asteroizii apropiați de Terra. Aceștia apar la mai puțin de 45.000.000 de kilometri de la distanța orbitală a pământului. Deși par a fi foarte îndepărtați, nu trebuie neglijată vitează extraordinară cu care călătoresc prin spațiu. Un asteroid mediu are o viteză de circa 25 de kilometri pe secundă. Asta înseamnă 1.500 de kilometri pe minut și 90.000 kilometri pe oră!

Potrivit cercetătorilor, un asteroid pe nume Apophis va sosi extrem de aproape de Terra în 2029, la numai 40.000 de kilometri de aceasta. În această regiune se găsesc cei mai mulți sateliți de comunicație ai pământului! Gravitația poate determina, conform unora, ca acest asteroid să își schimbe traiectoria și să se lovească de pământ în anul 2036!

Din acest motiv, oamenii de știință cred că ar trebui să avem funcțional prin 2040 un sistem spațial de protejare a planetei noastre un impact potențial.

Patru oameni sunt creditați pentru întemeierea zilei asteroizilor: Brian May, astrofizician și chitarist la formația rock Queen, Danica Remy, președinte al fundației B612, Rusty Schweickart, astronaut pe Apollo 9 și cineastul Greg Richters.

Ziua de 30 iunie comemorează evenimentul din Tunguska. În această zi, în anul 1980, a avut loc un impact cosmic în această zonă din Siberia. În 2016, cu sprijinul ONU, 30 iunie a fost proclamată ziua internațională a asteroizilor.

29 iunie: Ziua camerei / aparatului foto
30 iunie: Ziua internațională a asteroizilor 30 iunie: Ziua internațională a asteroizilor Reviewed by Diana Popescu on iunie 29, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.