29 iunie: Ziua camerei / aparatului foto

Zâmbește! Fii fotogenic! Pe 29 iunie se celebrează ziua camerei sau aparatului de fotografiat! Cuvântul "fotografie" derivă din doi termeni grecești care, puși laolaltă, înseamnă "scriere cu lumină". Este o formă nemaipomenită de a descrie ce pot face camerele, adică să spună o poveste despre oameni, locuri, părți și viețuitoare ale naturii, fără să facă apel la vorbe!

Aparatele de fotografiat s-au dezvoltat substanțial de-a lungul timpului, de la originea lor, când inventatorul francez Joseph Niépce a pus bazele fotografiei digitale moderne.

Joseph Niépce a creat heliograful, printr-o tehnică care a adus lumii cea dintâi fotografie în anul 1825.

În 1839, Louis Jacques Daguerre a reușit să imortalizeze prima imagine fixă care nu ștergea. El este recunoscut pentru invenția procesului de dagherotipie de fotografiere. Metoda sa necesita 30 de minute de expunere.

Ferotipia a fost dezvoltat în 1856 de Hamilton Smith și, câțiva zeci de ani mai târziu, George Eastman a inventat filmul flexibil, rezistent, ce putea fi rulat. S-a născut în acest fel primul aparat foto Kodak, ce a fost oferit spre vânzare în anul 1888.       
29 iunie: Ziua camerei / aparatului foto

În 1925 a apărut pe piață marca de aparat de fotografiat Leica, care a câștigat imediat în popularitate și și-a înfrânt un număr de competitori. Nu a fost și cazul lui Kodak, care a lansat tipul Retina I în 1934. Industria japoneză de aparate de fotografiat a fost inițiată odată cu apariția Canon, în 1936.

În vreme ce camerele foto au devenit tot mai rafinate și mai sofisticate, un nou gen de aparat de fotografiat a apărut pe piață în 1948. Era vorba despre Polaroid, o cameră care nu utiliza film. Cunoscută drept Land Camera, după numele inventatorului ei, Edwin Land, era capabilă să producă fotografii pozitive din cele negative într-un singur minut.

Prima camera digitală, DS-X, a fost comercializată în 1989, de către compania Fuji. În 1991, Kodak a introdus pe piață modelul Kodak DCS-100. Acesta a reprezentat debutul unei lungi serii de camere profesionale Kodak DCS SLR, bazate parțial pe filme. Utiliza un senzor de 1,3 megapixeli și se vindea cu 13.000 de dolari.

Prima camera digitală mai ieftină din SUA a fost, în 1990, Dycam Model 1. Nu făcea poze decât în alb și negru, avea o rezoluție slabă, dar costa 1.000 de dolari!

Odată cu standardizarea JPEG și MPEG din 1988, fișierele foto și video au putut fi comprimate pentru stocare pe carduri SD sau CF. Cel dintâi aparat foto digital SLR (single-lens reflex) al unui producător major a fost Nikon D1 din 1991, cu un preț de sub 6000 dolari.

Prin 2010, aproape toate telefoanele mobile au devenit înzestrate cu o cameră având o rezoluție de 1-2 megapixeli. Unde s-a ajuns în prezent, la câți megapixeli, știți voi foarte bine.

Oricum, cel puțin în ziua de 29 februarie, încearcă să imortalizezi clipe magice, imagini extraordinare din preajma ta, folosindu-ți telefonul sau aparatul de fotografiat!

28 iunie: Ziua internațională CAPS LOCK
29 iunie: Ziua camerei / aparatului foto 29 iunie: Ziua camerei / aparatului foto Reviewed by Diana Popescu on iunie 28, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.