4 noiembrie: Ziua Folosește-ți Simțul Comun

 Ziua Folosește-ți Simțul Comun este marcată în fiecare an pe 4 noiembrie, fiind dedicată unui instrument important din viața noastră. Simțul comun este "cunoașterea aplicată a unor lucruri simple, practice", precum a nu pune vase de metal în cuptorul cu microunde sau a nu sări într-un râu fără a ști ce se află sub apă. 


Data de 4 noiembrie coincide cu ziua de naștere a lui Will Rogers, omul care a remarcat că "simțul comun nu este atât de comun".        

                                                 

4 noiembrie: Ziua Folosește-ți Simțul Comun

Simțul comun ca și concept este unul antic, a fost  pentru prima dată adus la lumină de marele filosof Aristotel. El l-a descris ca abilitatea cu care animalele (inclusiv oamenii) procesează simțurile percepțiilor, cunoștiintele și imaginația pentru a ajunge la multiple tipuri de judecați. Potrivit lui, numai ființele umane, cu o gândire cu adevărat rațională, pot fi purtate dincolo de simțul comun. Ideea aristoteliană a fost dusă mai departe în interpretarea romană, care a susținut despre concepte ca idei și percepții ca fiind deținute numai de om, care le face mai sofisticate față de animale.


Filosoful francez Rene Descartes a stabilit cel mai obișnuit înțeles modern, afirmând că oricine are un anumit grad de simt comun, similar și suficient, care însă este arareori folosit bine. 


Începând cu perioada Iluminismului, termenul "simț comun" a fost utilizat pentru efecte retorice de aprobare, ca standard pentru bunul gust și mai cu seamă al axiomelor științifice și logice. 


3 noiembrie: Ziua Culturii din Japonia


În timpurile moderne, simțul comun este definit ca un nivel de bază al cunoașterii și judecății practice, de care avem cu toții nevoie pentru a trăi rațional și sigur. Fără îndoială, aplicarea simțului comun are potențialul de a rezolva o mulțime de probleme ale cuiva. 


Ziua Folosește-ți Simțul Comun a fost creată de Bud Bilanich, mentor de cariere, vorbitor motivațional și scriitor. El a fost autorul mai multor emisiuni TV și a scris peste 19 cărți în care a evidențiat cum să reușim în viață și cum folosirea simțului comun este vitală pentru succes. 


4 noiembrie: Ziua Stiloului

4 noiembrie: Ziua Folosește-ți Simțul Comun 4 noiembrie: Ziua Folosește-ți Simțul Comun Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 03, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.