Turnul Babel: Simbol și semnificație

 Turnul Babel simbolizează hubris-ul sau încercarea umanității de a ajunge la "stele" prin mijloace pământene, un lucru în van, zadarnic din punctul de vedere al Bibliei. Oricum, turnul a rămas neterminat din pricina discordiei oamenilor. 


Se poate spune că Turnul Babel reprezintă tentativa de restabilire a axei rupte, întrerupte legând cerurile de pământ, o tentativă contrară voinței lui Dumnezeu.


Se crede că Turnul Babel desemna, de fapt, Etemenanki, templu zigurat din orașul Babilon sau poate o structură similară, de peste 45 de metri înălțime, din Borsippa (în prezent, Birs Nimrud), de la sudul Babilonului, un templu al zeului Nabu ori Nebu, divinitatea babiloniană a înțelepciunii și scrisului.   

 

Turnul Babel: Simbol și semnificație

O legendă evreiască din Talmud spune că mizantropia constructorilor a fost responsabilă pentru pedeapsa lui Dumnezeu. Un lucrător a căzut de pe zidurile turnului, însă "meșterii constructori erau întru totul concentrați pe sarcinile lor și dorința de a-și finaliza cât mai repede lucrarea, care credeau că va fi vestită. Așadar, au acordat mică atenție accidentului, iar trupul muncitorului decedat a fost îndepărtat fără a se face vreo întrerupere a lucrului. Câteva zile mai târziu, o piatră din construcție a început să se miște și o bucată din zid s-a prăbușit, consternându-i pe constructorii preocupați de progresul și costurile lucrărilor lor. Acea piatră a contat mai mult pentru ei decât muncitorul care-și pierduse viața în cădere, izbindu-se de pământ. Acesta este un motiv pentru decizia lui Dumnezeu de a-i pedepsi". 


Numele biblic "Babel" este asociat cu rădăcina "bll" (cu semnificația de "confuzie, derută"), cu originea legendara a neînțelegerii reciproce a limbilor umane, ce a împiedicat proiectul arogant de a se ajunge la ceruri.


Miracolul Rusaliilor, pogorârea Sfântul Duh, simbolizează, pe de altă parte, abilitatea persoanelor inspirate divin de a stăpâni spontan limbi străine și a depăși, astfel, limitele impuse în Vechiul Testament. 


Masoneria asociază Turnul Babel cu răspândirea ulterioară a arhitecturii în toate țările de pe pământ. Un ghid de instruire pentru "surorile masonice interpretează referința la Turnul Babel din punct de vedere moral, ca o imagine a aroganței copiilor pământului", pe care o putem evita numai dacă "ne opunem ei cu o inimă rațională și dreaptă".


Esperanto, limba internațională artificială, a fost o tentativă de a se înfrânge diferențierile limbilor. "Esperanto-Fremasona" a fost întemeiată cu scopul explicit de a îndepărta rațional granițele lingvistice care ne separă. 


Podul: Simbol și semnificație

Turnul Babel: Simbol și semnificație Turnul Babel: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 04, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.