Podul: Simbol și semnificație

 Podul este un simbol al trecerii sau tranziției, de exemplu, peste apa care separă această lume de cea următoare (de apoi). Acesta a înlocuit barcagiul care, în alte versiuni, transporta sufletele către cealaltă lume.


Într-un mit norvegian, un astfel de pod se se cutremură când când cineva care nu a murit încă încearcă să-l traverseze, și este păzit de o santinelă care suflă într-un corn pentru a avertiza apropierea legiunilor inamice. 


Podul dintre lumea pământeană și cea divină era atât de semnificativă încât necesita un constructor special de poduri (în limba latină, "pantifex", un termen însemnând și preot) pentru a se reuși comunicarea dintre cele două tărâmuri.      

                         

Podul: Simbol și semnificație

Din cauza semnificației profunde a podurilor, clădirea lor necesita un sacrificiu. În Roma antică, vestalele aruncau păpuși din papură în Tibru de pe un vechi pod atunci când începea lucrul la unul nou. 


Curcubeul și Calea Lactee erau văzute ca poduri între lumea pământeană și cea cerească. În Islam, exista imaginea unui pod spre ceruri, la fel de îngust ca ascuțișul unei săbii; numai o persoană eliberată de păcat putea merge de-a lungul său fără a pica în adâncimile de dedesupt. 


În poveștile americanilor nativi, există motive similare, în care o rază de lumină foarte îngustă servea ca un pod.


În imagistica Chinei antice, podul către cealaltă lume era, de asemeni, extrem de strâmt, iar păcătoșîi cădeau de pe el în râul murdar de sânge și puroi de dedesuptul său. 


Pelerinul Hsuan-tsang a trebuit și el să traverseze un pod constând dintr-un singur trunchi de copac pentru a obține Scriptura buddhistă din India. 


De obicei, o divinitate a podului îi proteja de oameni față de spirite aducătoare de boli. În religia din parseism, morții trebuie să treacă peste podul Cinvat, unul care nu este mai larg decât un fir de păr. Cei păcătoși se prăbușesc în iad.


Podurile semnifică mai mult decât o legătură dintre un tărâm și altul. Ele simbolizează și tranziția către o nouă cale a existenței, care poate fi atinsă cu adevărat numai prin rituri de trecere ferm stabilite. 


Cum este bine să treci peste un pod | Superstiții despre poduri

Podul: Simbol și semnificație Podul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on octombrie 26, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.