27 octombrie: Ziua Mondială a Lemurului

 Ziua Mondială a Lemurului, celebrată în fiecare an în ultima vineri din octombrie, are obiectivul de a mări conștientizarea despre necesitatea prezervării acestei specii în pericol de a-i elimina atributele unice.


Dacă în 2023, Ziua Mondială a Lemurului se desfășoară pe 27 octombrie, în anii următori are loc astfel: 2024 - 25 octombrie, 2025 - 31 octombrie, 2016 - 30 octombrie. 


Sărbătoarea a fost marcată prima oară în 2014, când a fost fondată de Jonah Ratsimmmbazafy în Antamarino, Madagascar.           

                 

27 octombrie: Ziua Mondială a Lemurului

Lemurii sunt primate care aparțin ordinulului "Strepsirrhini", ce a evoluat pe insula Madagascar vreme de aproximativ 40 de milioane de ani. Se crede că s-au dezvoltat în decursul perioadei Eocene, dacă nu mai devreme. Dovezi bazate pe ADN sugerează că au ajuns în Madagascar cu 40-52 de milioane de ani în urmă. Oricum, migrațiile oamenilor pe insulă de acum 2.000 de ani au făcut ca zona lemurilor să fie redusă cu circa 10%.


26 octombrie: Ziua Cărnii Tocate (pentru Plăcintă)


Lemurilor li s-a dat numele în 1758 de către Carl Linnaeu, fondatorul nomenclaturii binominiale moderne. Numele lemurului este derivat din cuvântul latin "lemures", însemnând "spectru" sau "stafie". În cultura Madagascurului, se crede că lemurii au suflete capabile să se răzbune asupra celor cărora le-au făcut rău. Această credință a provocat un simțământ de tabu în jurul acestor mamifere. În culturi populare, îndeosebi occidentale, lemurii au apărut ca personaje în filme și cărți pentru copii. 


În zilele noastre, mai multe specii de lemur sunt într-un pericol critic de a dispare. Sunt amenințați de o multitudine de probleme de mediu, vânătoare, schimbare a climei și comerțului cu animale exotice. Sunt pe cale să-și piardă resursele pentru supraviețuire din cauza distrugerii și degradării habitatului lor. 


27 octombrie: Ziua Pisicii Negre

27 octombrie: Ziua Mondială a Lemurului 27 octombrie: Ziua Mondială a Lemurului Reviewed by Diana Popescu on octombrie 26, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.