Armurariul: Legendă și beneficii pentru sănătate

Armurariul (denumit științific Silybum marianum, din familia Asteraceadea), o plantă cu frunze cu spini,  având pete albe, cu flori violete țepoase, poartă în limba română și numele de armurar, căpușnie,buruiana armurasenicii, limba cerbului, scaiul pestriț. I se mai spune, în alte limbi, "scaietele laptelui", "ciulinul laptelui", "ciulinul Mariei", sau "ciulinul scoțian".

Era folosită, în special în Moldova, pentru vindecarea unei boli (de picioare, ziceau unii) a vitelor cunoscută drept "armurariu", ale oilor când erau istovite și beau apă rece. De altfel, țăranii obișnuiau să strige, la supărare, vacilor lor, "Dare-ar armurariu în voi!"

Legenda armurariului


A fost poreclit ciulinul laptelui întrucât, potrivit legendei, pe când Sfânta Fecioară Maria fugea de ostașii regelui Irod, împreună cu pruncul său Hristos, în decursul unui scurt răgaz de hrănire a acestuia, o mică picătură din laptele de la sânul său ar fi căzut pe un mărăcine din preajmă.

Plantă s-ar fi simțit nemaipomenit de onorată de lucrul ăsta, și și-a dorit să păstreze pe ea pentru eternitate laptele Maicii Domnului. Din acea zi, se zice, nervurile frunzelor de armuraiu au căpătat o culoare albă, lăptie!             
Armurariul: Legendă și beneficii pentru sănătate

După unele superstiții europene, armurarul era ingurgitat de femeile care le dădeau bebelușilor lor să se hrănească de la sânul lor, pentru a le crește lactația!

Beneficiile pentru sănătate ale armurariului


Armurarul a fost menționat ca plantă medicinală din antichitate.

Pliniu cel Bătrân îl prescria pentru eliminarea bilei.

Dioscuride sublina că frunzele și rădăcinile sale sunt un remediu pentru cei care au corpurile trase înapoi.

În medicina de astăzi, s-a constatat că datorită conținutului lui de silimarină, armurariul este utilizat pentru tratarea bolilor ficatului, prevenirea și tratamentul unor forme de cancer.

Atenție! Nu căutați să vă vindecați cu produse mai mult sau mai puțin naturiste bazate pe armurariu până când nu cereți în această privință sfatul medicului!

Ambrozia între superstiții și realitate

Armurariul: Legendă și beneficii pentru sănătate Armurariul: Legendă și beneficii pentru sănătate Reviewed by Diana Popescu on iunie 03, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.