Ce înseamnă "catabaza" sau "catabasis"

Deși nu este pomenit deocamdată în DEX, cuvântul catabază, katabasis, sau  catabasis (provenit din limba greacă, din "κατὰ, "în jos"  și "βαίνω "a merge", si care nu trebuie să se confunde cu "catharsis") reprezintă la bază o coborâre, apusul soarelui, o retragere militară,  o descindere în lumea subpământeana, ori una în profunzimile lumii interioare. 

Socrate, în "Republica" lui Platon ar fi folosit termenul "catabază" ca o aluzie a călătoriei lui Odiseu în lumea subterană.

În artă, poezie, catabasis se referă la o "descindere graduală" într-o temă anume, în vreme ce cuvântul "anabasis" este asociat cu o înălțare treptată spre un ideal.

În psihologia modernă, katabasis descrie a o depresie prin care trec tinerii, mai cu seama când sunt văduviți de un tată autoritar, care nu le oferă exemple de viață puternice, semnificative.

Oricum, în articolul meu încerc să ajung la semnificația catabazei ca un mijloc de a ne croi drum în universul nostru interior.                 
Ce înseamnă "catabaza" sau "catabasis"

Da, catabaza reprezintă un fel de explorare a lumii nostre lăuntrice, și retragere din lumea învălmășită din exterior.

Nu degeaba se recurgea la ea în Evul Mediu pentru cei care năzuiau să devină cavaleri, care trebuiau să treacă în acest scop prin niște încercări creștine de purificare a sufletului!

Din perspectivă psihologică, a merge în lumea subpământeană înseamnă a ne iniția în zonele contraditorii ale sufletului nostru, a ne dezvălui regiunile nostre interioare, întunecate.  A ne dedica acestui proces presupune să ne armonizăm direcțiile contrare dinăuntrul nostru, lumina și întunericul din noi, părțile bune și urâte ale sinelui nostru.

Potrivit lui Jung, călătoria în sfera noastră interioară ne ajută să ne debarasăm de temeri neconștientizate, reprimate, să ne eliminăm impulsurile subconștiente, să vedem lumina de la capătul tunelului existenței noastre.

Despre ce ar trebui să facem în acest sens vă voi vorbi într-un alt articol, poate și cu ajutorul sugestiilor, ideilor voastre, mai cu seamă că acest demers nu este ferit de niște riscuri!

Un adevăr simplu | O poveste cu tâlc
Ce înseamnă "catabaza" sau "catabasis" Ce înseamnă "catabaza" sau "catabasis" Reviewed by Diana Popescu on iunie 01, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.