14 august: Ziua mondială a șopârlei

Pe 14 august, an de an, cu ocazia Zilei mondiale a șopârlei, suntem încurajați să ne arătăm aprecierea față de această reptilă din ordinul Squamata și să învățăm mai multe despre ea. Șopârlele sunt importante în ecosistem întrucât sunt atât prădători, cât și prăzi.

Prezente pe pământ de mai bine de 250 de milioane de ani, și-au adoptat diverse mecanisme de protecție, apărare. Unele aleargă extrem de repede pentru a scăpa de un pericol. Altele au capacitatea de a părea mai mari decât în realitate când se confruntă cu un inamic. Altele, precum monstrul Gila și șopârla mărgelată mexicană au venin. Veninul dragonului Komodo este atât de puternic încât poate ucide un om. Această abilitate îl face una dintre cele mai periculoase șopârle din lume. Cea mai mare șopârlă de pe pământ se află pe insula Komodo din Indonezia.               
14 august: Ziua mondială a șopârlei

Există semeni de-ai noștri care preferă șopârlele drept animale de companie. De, exemplu, în SUA, peste 9 milioane de oameni sunt atașați de astfel de reptile. Câteva din cele mai favorite sunt skink-ul (Scincus officinalis) african de foc, cameleonul, gecko, iguana verde, șopârla cu coadă lungă, dragonul de apă chinezesc și dragonul bărbos.

Lucruri interesante despre șopârle


- Există circa 6.000 de specii de șopârle.

- Se găsesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

- Cele mai multe absorb umiditatea din hrana lor, ceea ce înseamnă că nu au nevoie să fie în apropierea unei ape curgătoare, a unui lac ori a unei bălți.

- Au sângele rece, așa că au nevoie să stea la soare pentru a supraviețui.

- "Dieta" unei șopârle constă dintr-o mare diversitate de hrană, inclusiv plante, insecte, ouă și animale mici.

- Variază în lungime de la 50 de milimetri la peste 3,5 metri.

Superstiții despre șopârlă

- Coada lor se poate regenera, ceea ce presupune că le va crește o alta după ce și-o pierd pe cea anterioară.

- Unele șopârle au înzestrarea de a-și schimba culoarea.

- Șopârlele skink crocodil sunt printre puținele care pot vocaliza sau striga când sunt im primejdie.

- Iguanele cubaneze sunt omnivore. Ele mănâncă fructe, insecte și melci.

- Dragonii Sailfin sunt capabili să alerge peste apă pe picioarele din spate pe distanțe scurte. De asemeni, pot sta sub apă până la o oră.

- Dragonii de copac chinezești sunt insectivori. Ei se hrănesc numai cu insecte care le încap în gură, inclusiv termite, furnici și muște.

- Șopârla Caiman posedă o pleoapă în plus, transparentă,pe care și-o poate închide când este sub apă. Aceasta le permite să vadă în mediul subacvatic.

- Coada unei șopârle gecko poate înmagazina apă și hrană. Gecko apelează la această rezervă când nu mai găsește nimic de mâncat.

13 august: Ziua internațională a stângacilor
14 august: Ziua mondială a șopârlei 14 august: Ziua mondială a șopârlei Reviewed by Diana Popescu on august 13, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.