Superstiții despre șopârlă

Șopârla a fost prezentă în credințele și superstițiile omenirii încă din cele mai vechi timpuri și continuă, și în zilele noastre, să fie văzută drept un semn negativ, dar mai ales pozitiv în tradițiile din diverse regiuni ale lumii. 

În antichitatea grecească și romană, șopârla simboliza norocul și înțelepciunea. Romanii o incrustau în piatră, pe mormintelor rudelor dragi, ca o reprezentare a speranței și a unei vieți bune pe tărâmul celălalt. Probabil că acest simbolism provenea din abilitatea sa de a-i crește din nou coada după ce îi era ruptă, tăiată.

În Egiptul antic, hieroglifa simbolizând șopârla însemna "îmbelșugat", "abundent".

Pliniu cel Bătrân pretindea că un talisman făcut din această reptilă avea capacitatea de a îi reda unui orb vederea. Potrivit unora, această superstiție a fost generată de culoarea verde a gușterului, ce se aseamănă cu a smaraldului, o piatră ce ar proteja simțul văzului.

În superstițiile străvechi, se spunea că își pierde vederea iarna, în decursul hibernării sale. Primăvara, după ce era atinsă de razele soarelui ce răsărea, se credea că își recăpăta darul de a vedea!
Superstiții si credințe despre șopârlă

În multe locuri din Europa era înrădăcinată credința că șopârlele protejau oamenii și animalele față de șerpi. Tocmai de aceea, imaginea sa era adeseori întâlnită în grajduri, staule.

Poate din acest motiv, se zicea că este cu ghinion să omori o șopârlă, inclusiv în casă.

Francezii considerau că o șopârlă ce se apropie de o femeie o înzestrează cu dexteritate, pricepere, în treburile gospodăreșți. Tot ei aveau opinia că o coadă ruptă a unei șopârle este o amuletă la fel de norocoasă că și o lăbuță din spate a unui iepure!

Cu toate astea, era de rău augur ca o mireasă să zărească un gușter în drmul spre biserică, întrucât îi vestea că mariajul ei nu va fi unul fericit. De asemeni, în Evul Mediu european, era cu ghinion ca un cuplu de miri să se trezească în cale cu un câine, un iepure, un șarpe, o pisică sau o șopârlă. Unii erau de părere că o femeie însărcinată era însoțită de noroc dacă vedea o șopârlă, iar copilul său urma să aibă o viață lungă și senină.

Spaniolii și portughezii își decorau pereții caselor cu embleme ale șopârlelor, fiind încredințați că, în acest fel, căminele lor vor fi protejate de influențe rele și vor fi binecuvântate cu noroc!

Şarpele - Simbol şi semnificaţie

Europenii credeau că o coadă de șopârlă pusă în pantoful tău (drept) îți înlesnea fericirea și bogăția! Un gușter ce-ți traversa înainte drumul nu era, totuși, un semn auspicios.

Aceste reptile erau unele de bun augur în tradițiile indienilor, americanilor nativi. Aveau menirea de a avertiza adulții atunci când copiii lor erau amenințați de creaturi periculoase, precum șerpi și păianjeni otravitori.

În Noua Caledonie, când un copil încerca să omoare o șopârlă, era oprit să facă asta de părinții săi, ca nu cumva să-și ucidă străbunii.

În Guineea Britanică, șopârlele ce dădeau târcoale unei case erau văzute ca un semn rău. În pofida acestui lucru, când intrau într-o locuință, nu erau vătămate în vreun fel, deoarece vesteau apariția unui nou copil în familie.

În Orient, o șopârlă cățărată pe o perdea constituia predicția unei furtuni violente. În Anam, strigătul uneia din specia gecko anunță vești bune, noroc. Șopârla numită "stellio" era inauspicioasă în Turcia, și era omorâtă cu orice prilej, întrucât se presupunea că atunci când își înclina capul, lua, de fapt, în bătaie de joc rugăciunile credincioșilor!

În India, șopârlele aveau capacitatea de a prevedea viitorul, în funcție de cum, de locul unde cădeau peste un om:

- Peste ochiul drept: demersuri lipsite de succes.
- Pe obrazul drept: o perioada încărcată de tristețe.
- Pe frunte: o despărțire în amor.
- Peste mâna stângă a unei femei: avere.
- Pe burtă: un ospăț plin de delicii.
- Pe piept: îndrăzneală în tot ce întreprinzi.

De asemeni, una care atingea piciorul, mai ales cel drept, al unui bărbat sau al unei femei, prevestea noroc. Când atingea pe cineva adormit, dădea veste că acea persoană va fi curând victima unor bârfe, calomnii.

Zărirea unei șopârle de până trei ori într-o zi, era corelată cu norocul, pe când vederea ei de mai mult de trei ori, era asociată cu ghinionul.

Superstiții românești despre șopârlă


În Bucovina, se credea că atunci când cineva dormea pe câmp și un șarpe se apropia de el, i se bagă în sân o șopârlă și-l gâdila, ca să-l pună în gardă despre primejdie! Din acest motiv, și moldovenii ziceau că e păcat să omorî o astfel de ființă, iar unii români o vedeau la fel de credincioasă omului precum câinele!

Totodată, în Moldova, când cineva zărea această viețuitoare, își întindea pe jos cureaua ori brâul, astfel încât șopârla să treacă peste el, și să se asigure că vor fi, în decursul anului, la fel de vânjoși ca șopârla.

Cu toate acestea, în zona Iașului se spunea că este o prevestire de nenorocire ca o șopârlă să ți se arate în drum.

Bucovinenii aveau și superstiția că atunci când o șopârlă era arsă, aruncată în foc, din cenușa sa se iveau alte creaturi asemeni ei.

În Muntenia se povestea despre o astfel de reptilă, numită șulumândrița, una neagră, presărată cu pete albe, roșii, galbene și verzi, care când trecea peste mâinile fetelor mici, le înzestra cu îndemânarea de a coase cu ușurință decorațiuni, râuri și flori, pe cămăși și fote.

La Tutova, se zicea că untdelemnul în care fusese ținută o șopârlă era bun pentru tratarea gâlciului.

Surse principale:
- Astra Cielo: Signs, Omens and Superstitions
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Diagram Group: Superstitions
- Artur Gorovei: Credinți și superstiții ale poporului român
- Elena Niculiță-Voronca: Datinele și credințele poporului român

Ariciul în superstițiile și legendele lumii
Superstiții despre șopârlă Superstiții despre șopârlă Reviewed by Diana Popescu on iulie 14, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.