19 august: Ziua mondială a fotografiei

19 august este celebrată anual ca Ziua mondială a fotografiei, având menirea de a inspira fotografii de pretutindeni să-și facă publică o singură fotografie, cu un scop simplu: să împărtășească lumii lumea lor!

Ziua mondială a fotografiei își are originea în inventarea dagherotipului, un proces fotografic dezvoltat de francezii Louis Daguerre și Joseph Nicephore Nieple, în 1837.

Pe 9 ianuarie a aceluiași an, Academia Franceză de Științe a anunțat realizarea cu succes a acestui proces, iar pe 19 august, guvernul francez a cumpărat patentul și a proclamat invenția aceasta ca un dar "gratuit pentru lume."

Dagherotipul nu a fost prima fotografie permanentă. În 1826, Nieple a făcut cea mai timpurie fotografie permanentă cunoscută sub numele de "Vedere de la fereastră la Le Gras", utilizând un alt procedeu cunoscut drept heliografie.                   
19 august: Ziua mondială a fotografiei

Cea dintâi fotografie color durabilă, rezistentă în timp, a fost obținută de Thomas Sutton în 1861. Era, de fapt, un set de trei fotografii alb-negru trecute prin 3 filtre, unul roșu, altul verde și altul albastru. Oricum, emulsia fotografică folosită pe atunci era insensibilă la spectrul culorilor, așa că rezultatul nu a fost prea reușit și această demonstrație a fost repede uitată.

Pe 19 august 2010, Ziua mondială a fotografie a prilejuit prima sa galerie globală online. Aproape 270 de fotografi și-au expus creațiile și oameni din peste 100 de țări au vizitat site-ul. S-a marcat astfel cel dintâi eveniment oficial, internațional, al Zilei mondiale a fotografiei!

18 august: Ziua poeziei proaste
19 august: Ziua mondială a fotografiei 19 august: Ziua mondială a fotografiei Reviewed by Diana Popescu on august 18, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.