30 august: Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate

În fiecare an, pe 30 august, ONU marchează Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate. În această zi, și alte organizații, precum Amnesty Internațional, joacă un rol activ în conștientizarea faptului că dispariția forțată reprezintă o fărădelege și nu trebuie să fie folosită ca un instrument în abordarea unor conflicte sau situații încordate.

Cu acest prilej, numeroși activiști își împărtășesc experiențele personale prin mass media și evenimente publice, despre victimele disparițiilor silite și a impactului pe care-l au acestea asupra familiilor și comunităților celor dispăruți.

Dispariția forțată este utilizată ca o strategie de a răspândi teroarea în cadrul unei societăți adeseori totalitare sau dictatoriale.                           
30 august: Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate

Ea are loc atunci când oamenii sunt arestați, deținuți ori răpiți împotriva voinței lor, fără a fi încălcat vreo lege, iar guvernele refuză să destăinuie locul unde sunt ținuți.

În decembrie 2010, ONU a declarat oficial că va dedica anual data de 30 august Zilei internaționale a victimelor disparițiilor forțate, începând cu anul 2011.

29 august: Ziua internațională împotriva testelor nucleare
30 august: Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate 30 august: Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate Reviewed by Diana Popescu on august 29, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.