4 august: Ziua vinului alb

Pe 4 august, anual, cu ocazia Zilei vinului alb, putem să învățăm împreună câte ceva deaspre această licoare și, apoi, să ne delectăm cu un pahar din ea!

În general, vinul alb se împacă foarte bine cu carnea de pasăre sau pește, pe când cel roșu se potrivește bine cu carnea roșie, de miel, vită, vânat.

Vinurile albe se răcesc de obicei undeva pe la 7 grade Celsius- 15 grade Celsius. Cele dulci se servesc la o temperatură mai scăzută, în timp ce acele mai seci au o nevoie de o temperatură nițel mai mare. În contrast, vinurile roșii se beau la temperatura camerei.

Vinurile albe au adeseori o mai mare aciditate, un corp mai ușor decât cele roșii, dar unele sunt mai grele, mai corpolente. Cele din urmă pot fi, de exemplu, franțuzești, precum unul vechi de Burgundia.                             
4 august: Ziua vinului alb

Sunt caracterizate de trei arome principale. Cea dintâi este fructată, aducând a banane, mere, pere sau citrice. A doua este minerală, variind de la piatră, la oțel și ardezie. A treia, mai rară, este florală...

Vinul poate fi clasificat și în funcție de strugurii din care este făcut. Cei mai populari, cultivați mai intens în plan internațional sunt Chardonnay, Gewurztraminer, Mușcat -utilizat pentru producerea de Moscato și Pinot Gris - cunoscut și ca Pinot Grigio, Riesling și Sauvignon Blanc.

Șampania este, desigur, unul din cele mai cunoscute vinuri albe. În regiunea Champagne din Franța, există vii încă de la începutul erei noastre, când au fost introduse acolo de romani. Ei și-au dat seama de unicitatea solului din această zona deluroasă, cu un subsol calcaros și un climat oceanic. Cu toate astea, șampania, așa cum o știm astăzi, a apărut abia în secolul al XVII-lea.

Șampania era în acea vreme băutura regilor, și este încă asociată cu luxul și extravaganța. În secolul al XIX-lea, această băutură a devenit mai abundentă și s-a răspândit printre elitele aristocratice. Abia după o sută de ani a devenit accesibilă pentru oamenii din toate păturile sociale.

Poți celebra ziua de 4 august degustând, împreună cu familia și/sau prietenii, un vin alb de calitate sau dăruindu-i unui amic apropiat o sticlă cu un astfel de elixir!

3 august: Ziua Pepenelui Verde
4 august: Ziua vinului alb 4 august: Ziua vinului alb Reviewed by Diana Popescu on august 03, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.