9 august: Ziua internațională a indigenilor

Ziua internațională sau mondială a indigenilor este celebrată anual pe 9 august în scopul sporirii conștientizării asupra populației indigene din toată lumea, a protejării drepturilor acesteia. Acest eveniment recunoaște totodată realizările și contribuțiile indigenilor, băștinașilor, de pretutindeni în îmbunătățirea mediului înconjurător. 

Această zi a fost proclamată de Adunarea generală ONU în decembrie 1994, marcând cea dintâi întâlnire a Grupului de Lucru ONU al Populațiilor Indigene al Subcomisiei de Promovare și Protecție a Drepturilor Omului din 1982.                             
9 august: Ziua internațională a indigenilor

Indigenii locuiesc în toate regiunile globului și dețin, ocupă sau folosesc circa 22% din suprafața pământului. Numărând cel puțin 370-500 de milioane de oameni, aceștia reprezintă cea mai mare parte a diversității culturale a lumii, și au creat și vorbesc aproape 7.000 de limbaje.

Numeroși indigeni continuă să se confrunte cu marginalizarea, o sărăcie extremă și alte violări ale drepturile omului.

Prin parteneriate cu indigenii, UNESCO încearcă să îi sprijine în multiplele provocări cu care au de a face și să accentueze roul lor semnificativ în menținerea diversității culturale a lumii.

8 august: Ziua Internațională a Pisicii
9 august: Ziua internațională a indigenilor 9 august: Ziua internațională a indigenilor Reviewed by Diana Popescu on august 08, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.