8 august: Ziua Internațională a Pisicii

În fiecare an, pe data de 8 august se sărbătorește Ziua Internațională a Pisicii, creată în 2002 de Fundația Internațională pentru Bunăstarea Animalelor (IFAW). Având scopul de a mări focalizarea asupra pisicii și a învăța noi căi de a o ajuta și proteja, numită în unele țări Ziua Mondială a Pisicii, această celebrare s-a răspândit rapid, după inițierea sa, în intreagă lume.

Descendent din pisica africană, acest animal de companie, remarcabil prin independența sa, prin curiozitatea sa și spiritul său aventuros,  a fost menționat în istorie pentru prima oară în Egiptul antic, unde era adorat, venerat precum un zeu. Aici, Mafdet a fost cea dintâi divinitate pisicească, văzută drept protectoare față de șerpi, scorpioni și spirite rele.                 
8 august: Ziua Internațională a Pisicii

În antichitate, pisicile erau folosite de greci și romani pentru a stârpi șoarecii și șobolanii, iar în Orient erau în posesia numai a oamenilor avuți, bogați.

Pisicile au avut de suferit la debutul anilor 1230, când Papa Grigorie al IX-lea a izvodit o bulă papală, numită Vox în Rama, prin care acestea erau declarate a fi instrumente ale Satanei. Drept urmare, s-a dat atunci frâu liber exterminării lor, mai ales celor negre, care păreau să fie cele mai îndrăgite de Lucifer! În mod ironic, la scurt timp după aceea, ciuma, "moartea neagră" a început să facă ravagii în Europa, fiind purtată de șobolani care zburdau pe străzi în lipsa pisicilor.

Cum și când a fost domesticită pisica?

Pe 8 octombrie 1963, Félicette fost prima pisiastronaută, prima pisica ajunsă în cosmos, în cadrul programului spațial francez. Din fericire, Félicette a supraviețuit acestei aventuri nemaipomenite!

În 2004, arheologii din Franța au descoperit cea mai "bătrână" pisică din lume, într-un mormânt din Cipru de acum 9.500 de ani!

Cu prilejul celebrării din 8 august, ONG-uri, voluntari, veterinari și iubitori ai acestor animăluțe își unesc eforturile pentru a dezvolta cunoașterea și înțelegerea despe nevoile individuale ale pisicilor.

7 august: Ziua internațională a berii
8 august: Ziua Internațională a Pisicii 8 august: Ziua Internațională a Pisicii Reviewed by Diana Popescu on august 07, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.