Turbanul lui Nastratin Hogea: Poveste cu tâlc

Astăzi vă propun o poveste cu tâlc despre Nastratin Hogea, un fel de Păcală din Asia sau Islam, numit și Nostradin Hoxha, Molla Nəsrəddin, sau Nasrudin hodža, o poveste despre cât de exorbitantă și fără rost poate fi vanitatea. 

Nastratin Hogea și-a făcut apariția odată la curtea sultanului purtând un turban maginific și cerând să i se dea de pomană.

"Vrei să ți se dea bani ca unui cerșetor și, totuși, porți pe cap un turban foarte scump. Cât te-a costat, de fapt, acest turban extraordinar?" l-a întrebat sultanul.

"500 de monede de aur", a răspuns imperturbabil Nastratin Hogea.               
Turbanul lui Nastratin Hogea: Poveste cu tâlc

Sfetnicul sultanului a bâguit, "E imposibil! Nici un turban nu poate face o astfel de avere!"

Nastratin Hogea a insistat, "Nu am sosit aici doar să cerșesc, ci să fac și afaceri. Am dat toți banii ăștia pentru un turban pentru că știam că, în toată lumea, numai un sultan ar fi capabil să-l cumpere de la mine cu 600 de monede de aur, astfel încât să dăruiesc săracilor cât primesc în plus!"

Sultanul a fost flatat și i-a dat lui Nastratin Hogea suma cerută. Pe când părăsea palatul, Nastratin i-a zis sfetnicului, "Cunoști valoarea unui turban, însă eu știu cât de departe poate fi posedat un om de vanitatea sa!"

Testul celor trei site ale lui Socrate: Poveste cu tâlc
Turbanul lui Nastratin Hogea: Poveste cu tâlc Turbanul lui Nastratin Hogea: Poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on august 10, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.