Testul celor trei site ale lui Socrate

In Grecia antica, Socrate era vestit pentru pretuirea aratata fata de cunoastere si intelepciune. Intr-o zi, o cunostiinta l-a oprit pe strada si i-a spus: "Stii ce tocmai am auzit despre prietenul tau?"

Socrate
Testul celor trei site ale lui Socrate
"Asteapta putin," i-a spus Socrate. "Inainte sa imi vorbesti despre prietenul meu, as vrea sa iti iei un scurt ragaz si sa te gandesti ce vrei sa imi zici. Este vorba despre ceea ce eu numesc testul celor trei site, prin care putem cerne cuvintele inainte de a fi rostite. Cea dintai sita este adevarul. Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?"
"Pai, nu" , a raspuns omul, "este ceva despre care am auzit astazi si ..."

"Aha," a exclamat Socrate, "deci, de fapt, nu stii daca este adevarat sau nu. Sa trecem acum la cea de-a doua sita, sita bunatatii. Ceea ce ai sa-mi marturisesti despre prietenul meu este un lucru bun?"
"Nu, din contra ..."

"Asa," a continuat Socrate, "vrei sa imi spui ceva rau despre prietenul meu, dar nu stii sigur daca este adevarat. Cu toate acestea, a mai ramas o sita. Daca treci macar de asta, voi asculta ce ai de zis. Ea se numeste sita folosintei. Ceea ce doresti sa imi spui despre prietenul meu imi este de folos?"
"Nu, nu cred."

"Ei bine," a concluzionat Socrate, " daca vrei sa-mi spui ceva care nu este nici adevarat, nici bun si nici folositor, la ce bun sa imi mai spui ?"




Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Cum se da un sfat ? | O poveste cu talc

Cunoaste-te pe tine insuti | O poveste cu talc

Ucenicia lui Platon pe langa Socrate | O poveste cu talc
Testul celor trei site ale lui Socrate Testul celor trei site ale lui Socrate Reviewed by Diana Popescu on martie 15, 2015 Rating: 5

5 comentarii:

  1. Foarte profund dar cat se poate de adevarat. Cu toate astea daca toti am cugeta asupra cuvintelor trecandu-le prin cele trei site ale lui Socrate atunci barfa ce ar mai face, s-ar pensiona?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da , pentru unii , barfa este ca aerul , nu pot trai fara ea ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar apreciez acest test si am sa-l folosesc si eu. Mi se pare extrem de util.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesanta povestea! Acest test ar fi trebuit sa se faca zilnic pe orice om...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.