24 septembrie 2020: Ziua Maritimă Mondială

 Un eveniment celebrat anual în ultima săptămână sau joi a lunii octombrie, Ziua Maritimă Mondială este marcată în 2020 pe 24 septembrie. Aceasta oferă oportunitatea focalizării atenției asupra importanței transportului de marfă pe vase (shipping), a altor activități maritime, și a sublinia contribuția semnificativă a Organizației Maritime Internaționale (IMO) și a statelor sale membre la eforturile globale de îmbunătățire a siguranței, securității și eficienței shipping-ului și la protejarea mediului natural maritim.


În cadrul Conferinței Internaționale ONU de la Geneva din 1948 s-a adoptat o convenție de întemeiere a IMO, o agenție specializată a ONU având scopul de a dezvolta și menține un regulament atotcuprinzător referitor la transportul naval de mărfuri.


Numele inițial de IMO a fost Organizația Maritimă Inter-Guvernamentală, o denumire schimbată în 1982 în IMO. IMO se concentrează pe domenii precum securitate, probleme de mediu, chestiuni legale, cooperare tehnică și randament al shipping-ului.            

                 

24 septembrie 2020: Ziua Maritimă Mondială


Ziua Maritimă Mondială a fost marcată pentru prima dată pe 17 martie 1978, pentru a comemora data intrării în vigoare, în 1958, a Convenției IMO. În acea vreme, organizația avea 12 state membre. În prezent, cuprinde peste 167 de membri.


În 2020, tema acestei zile este "Shipping durabil pentru o planetă durabilă", ce evidențiază necesitatea creșterii conștientizării asupra obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă și scoaterea la lumină a muncii Organizației Maritime Internaționale și statelor din componența sa pentru atingerea acestor obiective. 


În acest an, Ziua Maritimă Mondială de pe 24 septembrie  este celebrată sub forma unui eveniment online, din cauza măsurilor de distanțare socială impuse de pandemia COVID-19. 


23 septembrie: Ziua Internațională a Limbajelor Semnelor

24 septembrie 2020: Ziua Maritimă Mondială 24 septembrie 2020: Ziua Maritimă Mondială Reviewed by Diana Popescu on septembrie 23, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.