9 septembrie: Ziua șnițelului vienez

Marcată în fiecare an pe 9 septembrie, Ziua șnitelului vienez celebrează acest fel de mâncare și istoria sa. Constând, în cea mai simplistă rețetă din carne de vită, învelită în făină de grâu, ouă, făină și pesmet, prăjită într-o tigaie, este considerat o delicatesă în multe părți ale lumii. 

În unele țări, a inspirat alte bunătăți culinare. De exemplu, popularele "chicken-fried steak" (sticurile prăjite de pui) din America, și "tonkatsu", un cotlet din carne de porc, tăvălit în pesmet și prăjit în profunzime, din Japonia.

O scurtă istorie a șnițelului vienez ar putea arăta cam așa....

- Evul Mediu - S-a consemnat că în această perioadă negustorii arabi și acopereau carnea cu fărimituri de pâine înainte de a o găti.

- 1134 - Localnicii din Roma preparau o mâncare numită "Cotoletta a la Milanese", făcută din carne de vită, firimituri de pâine și lămâie.                                   
9 septembrie: Ziua șnițelului vienez

- 1831 - Șnițelele vieneze sunt menționate pentru prima oară într-o carte de bucate în care purtau denumirea de "Kalbsshnizchen".

- 1886 - Apare termenul de șnițel vienez. Se spune că fost botezat astfel nu de un vienez, ci de un italian din Milano.

- 1905 - Se deschide restaurantul din Viena "Figlmuller", despre care se spunea că este casa de origine a șnițelului vienez.

Așadar, în data de 9 septembrie, poți să te delectezi cu un șnițel vienez la un restaurant vestit pentru acest preparat sau să te aventurezi tu însuți să gătești așa ceva!

Din păcate, unele site-uri de rețete, gătit, românești greșesc susținând că autenticul  șnițel vienez ar fi făcut din carne de porc. Va recomand, drept, urmare, rețeteveritabile, din carne de vită: Laura Laurențiu și savoriurbane.

8 septembrie: Ziua internațională a științei de carte
9 septembrie: Ziua șnițelului vienez 9 septembrie: Ziua șnițelului vienez Reviewed by Diana Popescu on septembrie 08, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.