Superstiții despre semințe

 Superstițiile despre semințe din toate culturile, tradițiile lumii, sunt asociate primar cu agricultura, dar și cu avuția, belșugul, norocul, dragostea, sănătatea și lecuirea bolilor. 


Se spune că plantarea semințelor de pătrunjel de către o femeie o ajuta să rămână gravidă. În occident, din cauza dificultății de a crește această plantă, grădinarii obișnuiau să facă trei semănături, două pentru diavol, și una pentru ei. Oricum, oricine reușea să obțină pătrunjel din semințe își dovedea onestitatea în interacțiunea cu cei din jur.


În multe părți ale lumii, punerea semințelor în pământ era acompaniată de tot felul de ritualuri, având scopul de a îmbuna Spiritul Porumbului. În Rye, Sussex, Anglia, în timpul însămânțării, o prăjitură făcută din semințe și sticlă de vin erau trimise pe câmp, astfel încât lucrătorii să își spele ambii ochi cu cea de-a doua și să o taie, și nu să o rupă, pe cea dintâi înainte de a mânca din ea. 


Se credea că semințele plantate în timpul unei luni crescătoare dădeau naștere unor plante mai viguroase, mai bine dezvoltate, decât cele însămânțate în alte perioade. 


Odinioară, amplasarea de semințe de secărea în găurile cheilor de la uși era considerată ca eficientă în a împiedica vrăjitoarele și demonii să-ți intre în casă. 


Era musai să scuipi semințele pe când mâncai struguri. În caz contrar, erai amenințat de apendicită! Pe de altă parte, dacă făceai greșeală de a înghiți semințe de pepene verde, era de așteptat să-ți crească unul în burtă!                                                         

Superstiții despre semințe


În India, vopsirea părului cu henna era mai periculoasă decât ai crede! De fapt, o femeie care făcea acest lucru nu-și mai părăsea casa după lăsarea întunericului, întrucât putea atrage spiritele rele. Pentru a evita acest inconvenient, ele își împrăștiau prin păr semințe de mac.


În Grecia, la miezul nopțîi de Anul Nou, grecii trântesc de pământ și zdrobesc câte o rodie în fața ușii căminului lor. Cu cât sar afară din fruct mai multe semințe, cu atât se prevestește mai mult noroc, sănătate și prosperitate pentru familie în anul ce vine.


În regiunile mediteraneene, o femeie însărcinată putea afla genul copilului sau nenăscut printr-un așa-zis test al pepenului verde. Ea ținea un sâmbure proaspăt al pepenului între policar și degetul arătător și îl strângea până când acesta îi alunecă și îi țâșnea dintre degete. Dacă sâmburele zbura drept înaintea sa, însemna că va avea un băiat, iar dacă o lua într-o parte, putea fi sigură că va naște o fată!


În unele zone din Europa, oamenii care credeau în vampiri se apărau de ei presărând semințe de muștar peste acoperișurile caselor lor. Totodată, împrăștierea de astfel de semințe în jurul patului era o măsură de protecție față de vrăjitoare.


Semințele de măr erau înzestrate cu capacitatea de a determina identitatea unui viitor tovarăș de cuplu. Persoana care apela în această privință la ele, trebuia să dea câtorva numele unor posibili parteneri și să și le pună pe un obraz. Ultima care cădea de pe obraz îi semnala cu cine urma să se căsătorească.


Într-o altă procedură magică, semințele de măr se plasau între degetele unei mâini și se rostea, "Sămânță, haide sămânță, sări din degetul meu mare și arată-mi din ce parte va veni iubitul meu. Alternativ, se aruncă o sămânța în aer și era lăsată să cadă pe jos. Oricum, partenerul sortit avea să sosească din direcția indicată de sămânță. 


Semințele împăratului | O poveste cu tâlc


Semințele sunt importante în celebrarea Anului Nou Chinezesc deoarece sunt un simbol al recoltei, belșugului și fertilității. Printre altele, cele ale tangerinelor, pepenului verde și rodiei reprezintă cadouri populare cu acest prilej. Semințele colorate în roșu ale pepenului verde sunt adăugate bomboanelor și dăruite copiilor sau oaspeților. De asemenea, sunt apreciate semințele dulci de lotus glasate. 


Semnificația semințelor este asociată la chinezi cu culoarea:


- Alb: ghinion, moarte, pierdere, doliu.

- Roșu: fericire, puritate, sărbătorire, noroc.

- Portocaliu: bucurie, noroc.

- Auriu sau galben: fericire, prosperitate.

- Verde: baftă, armonie. 


Superstiții românești despre semințe


Câteva din semințele de cânepă ce urmau să se semene se agățau într-o cârpă de coarnele boilor, ele fiind apoi remedii verificate pentru urât și junghiuri.


În Gorj, contra durerilor de cap se recomanda să te afumi cu sămânță de floarea soarelui. 


În Broșteni, Suceava, nu era bine a se însămânța când era lună nouă, căci din semințe se iveau numai flori, nu și roade. 


La semănatul grâului, semințele se aruncau cu ochii închiși, zicându-se, "Așa să nu vadă păsările grâul, așa cum nu-l văd eu acuma".


La bucovineni, dacă se aflau cărăbuși cu picioare foarte păroase, era semn că e bine de semănat porumbul, el promițând să dea roade bogate. 


Prin Tecuci se spunea că cine aducea din pădure rădăcini ori semințe de bujor pentru a le pune în grădină risca să nu abia vreodată copii. Tot aici, de Bobotează, se boteza cu aghiazmă sămânța care urma să fie semănată. 


În regiunea Iașului, nu era de bun augur să dai sau să vinzi semințe înainte de a semăna tu mai întâi. În caz contrar, însemna că-ți dai mana ori norocul. 


Surse principale:

- Richard Webster: The Encyclopedia of Superstitions 

- M. A. Radford, E. Radford: Encyclopaedia of Superstitions - A History of Superstition

- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopædia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World

- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român

Superstiții despre semințe Superstiții despre semințe Reviewed by Diana Popescu on septembrie 20, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.