14 decembrie: Ziua Maimuței

 Celebrată anual pe 14 decembrie, Ziua Maimuței este o sărbătoare neoficială creată și popularizată în anii 2000 de artiștii Casey Sorrow și Eric Millikin, pe când erau studenți la Universitatea de Stat Michigan, SUA. Aceasta aduce în prim plan maimuțele și "toate ființele simiene", incluzând alte primate nonumane precum gorilele și lemurii. Ziua Maimuței este marcată în toată lumea, fiind numită și Ziua Mondială a Maimuței sau Ziua internațională a Maimuței. 


Ziua Maimuței este populară mai ales printre activiștii de apărare a mediului și drepturilor animalelor, instituții vizuale și artistice. Printre suporterii săi se află Jane Goodall, Greenpeace, Național Geographic, Galeria Națională a Portretului din Londra, Muzeul Louvre, Muzeul Metropolitan de Artă, Instituția Smithsonisian.  

                                                 

14 decembrie: Ziua Maimuței

Printre numeroasele grădini zoologice care celebrează această zi se află cea din Lahore, Pakistan, unde au loc cu această ocazie competiții de artă și evenimente educaționale despre maimuțe, incluzând sute de copii purtând măști de maimuță, recitaluri de poezie despre acestea, și spectacole ce pun în lumină atât amenințările cu care se confruntă maimuțele, cât și modul cum au evoluat. 


Grădina zoologică din Tallin, Estonia, sărbătorește Ziua Maimuței prin scoaterea la licitație a unor picturi făcute de cimpanzei și prin organizarea unor teste de inteligență pentru macacii japonezi. 


Maimuța din vise | Interpretarea și semnificația viselor


Parcul Zoologic Indira Gandhi din India organizează pe 14 decembrie programe de educare a copiilor despre viața sălbatică și încurajare a oamenilor să adopte maimuțe. 


Grădina Zoologică Edinburgh din Scoția folosește această zi pentru a crea cadrul unor povestiri despre maimuțe având scopul de a crește conștientizarea despre pericolele cu care se înfruntă primatele  de pe tot globul. 


Tu cum te-ai gândi să celebrezi ziua aceasta? 


13 decembrie: Ziua Viorii

14 decembrie: Ziua Maimuței 14 decembrie: Ziua Maimuței Reviewed by Diana Popescu on decembrie 13, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.