16 decembrie: Ziua Reconcilierii

 Inițial celebrată în Africa de Sud, odată cu anul 1994 , ca o cale de a pune capăt prăpastiei dintre oamenii de aici și a introduce armonia într-o societate suferind încă din pricina unei vremi îndelungate de injustiție, Ziua Reconcilierii este onorată în toată lumea, în scopul de a clădi punți solide, stabile între ființele umane de diverse culori ori etnii.


Istoria Zilei Reconcilierii este istoria unei națiuni cutremurate din cauza colonialismului și a rasismului asociat inerent acestuia. Deși apartheidul a devenit legiferat în 1948, segregarea rasială a fost o realitate cruntă în Africa de Sud încă de când se afla sub stăpânirea Imperiului Olandez, adică din 1652, fără a se produce vreo schimbare în acest sens începând cu 1795, când britanicii au intrat în posesiunea țării.

  

16 decembrie: Ziua Reconcilierii

Lucrurile s-au înrăutățit și mai mult în anii 1950, când reprezentarea politică a non-albilor a fost abolită. Cu toate că a servit la accentuarea segregării rasiale, a aprins și scânteia unor revolte și a provocat instituirea pe plan modial a unui embargou împotriva țării.


Data de 16 decembrie a Zilei Reconcilierii a fost aleasă datorită semnificației ale atât pentru afrikanerii (populația albă din Africa de Sud), cât și pentru africanii aborigeni. Pentru cei dintâi era cunoscută drept Ziua Legământului, o sărbătoare religioasă celebrând victoria asupra zulușilor din 1838. Pentru africani, era ziua de comemorare a unui protest important din 1910 împotriva discriminării rasiale.


15 decembrie: Ziua Păstorilor de Pisici

16 decembrie: Ziua Reconcilierii 16 decembrie: Ziua Reconcilierii Reviewed by Diana Popescu on decembrie 15, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.