24 decembrie: Ziua Lichiorului de Ouă

 Data de 24 decembrie este dedicată anual Zilei Lichiorului de Ouă (în limba engleză "eggnog"), o băutură căutată mai ales în SUA și Canada de-a lungul sezonului Crăciunului, de la sfârșitul lui octombrie până la finele lui decembrie.


Lichiorul de ouă, cunoscut, de asemeni (când i se adaugă băuturi alcoolice) drept punci de lapte sau punci de lapte și ouă, este preparat tradițional cu lapte, albușuri și gălbenușuri de ouă bătute (care îi dau o textură spumoasă). Poate fi servit cu scorțișoară sau nucșoară.


Deși este adeseori răcit, în unele cazuri, indeosebi când vremea este rece, este încălzit.  

 

24 decembrie: Ziua Lichiorului de Ouă

Se spune că este originar din Marea Britanie, unde era odată popular printre aristocrați. Laptele, ouăle și sherry (vin de Xerex/Jerez) erau accesibile numai celor bogați, care-l foloseau frecvent în toasturi pentru prosperitate și sănătate. Cei care-și puteau permite laptele, ouăle, băuturile alcoolice scumpe amestecau lichiorul de ouă și cu brandy, vin de Madeira, pregătind astfel ceva asemănător cu lichiorul de ouă alcoolic din zilele noastre.


Această băutură a traversat Atlanticul către coloniile britanice din America în secolul al XVIII-lea. Deoarece brandy-ul și vinul erau suprataxate acolo, romul din comerțul cu Caraibele a devenit un înlocuitor ieftin al acestora. După războiul din Revoluția Americană, aprovizionarea cu rom s-a redus, și i-au luat locul whiskey și, în cele din urmă, bourbon.


Desigur, cu prilejul zilei de pe 24 decembrie, poți să-ți prepari propriul lichior de ouă/eggnog (cu sau fără alcool; găsești pe internet o grămadă de rețete pentru acesta), savurându-l la gura sobei sau a calorifelului alături de prieteni și/sau membrii ai familiei!


23 decembrie: Ziua Rădăcinilor (Familiale)

24 decembrie: Ziua Lichiorului de Ouă 24 decembrie: Ziua Lichiorului de Ouă Reviewed by Diana Popescu on decembrie 23, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.