3 ianuarie: Ziua Sărbătoririi Somnului

 Anual, pe 3 ianuarie, cu ocazia Zilei Sărbătoririi Somnului, ni se recomandă să ne relaxăm, să ne odihnim, să ne reîncărcăm bateriile, să ne lăsăm în voia lui Moș Ene, să ațipim mai des sau, pur și simplu, să stăm în pat aproape toată ziua, după o perioada destul de agitată, de-a lungul căreia ne-am distrat și am fost ocupați până peste cap cu sărbătorile de iarnă!


Nimeni nu știe cu siguranță când a fost întemeiată această celebrare, dar cred că a fost inițiată de cineva care îndrăgea din toată inima un somn profund, adânc! Somnul reprezintă o funcțiune umană de bază, care ne ajută trupurile să își recâștige energia, noapte de noapte, pentru a doua zi, menținându-ne mintea alertă și gata să reintre în acțiune.   

                                       

3 ianuarie: Ziua Sărbătoririi Somnului

Când suntem prea mult timp lipsiți de somn ne putem confrunta cu o mulțime de probleme de sănătate, incluzând, la extrem, boli de inimă, atacuri de inimă, un puls neregulat, o tensiune arterială înaltă, ba chiar și diabet. 


Sărbătoarea somnului din 3 ianuarie nu dă întâietate, totuși, beneficiilor somnului, cât a somnului propriu-zis.


Somnul este unul din cele mai fascinante fenomene umane. Cu cât este investigat mai mult, cu atât dă naștere unor mai numeroase întrebări fără răspuns. 


Hipnagogia, starea dintre somn și cea de veghe, este cheia creativității?


Somnul se apropie de chestiuni esențiale ale metafizicii. Din punctul de vedere al unora, conștiința, mintea ne provin din proprietățile creierului fizic. Astfel, visele noastre nu ar fi decât manifestări ale activității neurale. Din perspectiva altora, ar fi o dovadă a naturii duale a realității. Există, așa cum știm bine, lumea fizică și un tărâm al trăirii subiective, iar atunci când visăm am experimenta gânduri și idei într-un alt univers, cu totul diferit de cel pe care-l numim  realitate. 


În ultimii ani, somnul a fost un domeniu principal abordat de știință. Istoric, ființele umane au evoluat să se trezească la răsăritul soarelui și să se culce la apusul acestuia. Cercetătorii au descoperit că în acest fel lucrează cel mai eficient hormonii somnului. Creierul eliberează într-o foarte mare măsură hormoni ai stresului când soarele își face apariția dimineața, și mai multe substanțe chimice relaxante când apune. 


Oricum, lumea modernă nu acordă somnului prioritatea care i se cuvine. Nu ne mai rezervăm pentru el, noapte de noapte, intervalul de la șapte la nouă ore care constituia o regulă pentru strămoșii noștri. Munca și activitățile zilnice din prezent ne privează adeseori de acest mod esențial de regenerare. 


Așadar, pe 3 ianuarie, ar fi necesar să ne aducem aminte de importanța somnului, capacitatea sa de a ne optimiza sănătatea și productivitatea!


2 ianuarie: Ziua Science Fiction

3 ianuarie: Ziua Sărbătoririi Somnului 3 ianuarie: Ziua Sărbătoririi Somnului Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 02, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.