Superstiții despre fuste

 Conform unei superstiții consacrate în Occident, dacă fusta unei femei se întoarcea în sus, căpăta un pliu, o îndoitură neplăcută la vedere, eventual după ce cea care o purta  stătuse jos, pe un scaun, fotoliu, o canapea, înseamnă că ea va avea o nouă fustă cât de curând.  


Potrivit Dicționarului Oxford al Superstițiilor, era "o credință obișnuită ca atunci când marginea inferioară a fustei unei femeie se răsucea în sus, luând o formă asemeni unui fel de buzunar, persoana care o avea pe ea urma să aibă întrucâtva noroc, inclusiv prin primirea în dar a unui nou veștmânt."


În alte zone ale Europei, în mod similar, o fustă pusă invers, cu fața în spate, era un semn că posesoarea ei va primi o alta, nouă.                  

                              

Superstiții despre fuste

La germani, o femeie a cărei fustă i se îndoia în sus, la spate, avea să fie curtată de un văduv. 


În Chile, dacă fusta unei femei se uda pe când aceasta se spăla, ea era blestemată să aibă un soț bețiv!


Procesul îmbrăcării unei fuste sau rochii avea, totodată, o semnificație specială. Se recomanda ca punerea acesteia pe trup să se facă numai prin tragerea sa de la cap înspre picioare! O femeie nemăritată care proceda invers era sortită să nu își găsească nici când un soț, iar una măritată trebuia să se aștepte ca bărbatul ei să o înșele! 


Se credea, în mod asemănător, că o fustă era musai să fie dezbrăcată peste cap, prin prinderea sa în mâini și ridicarea brațelor. 


În cazul în care un mărăcine se agăța de fustă unei fete, se zicea că iubitul său se gândea la ea. Pe de altă parte, când o femeie își prindea fusta într-o tufă de spini, aceasta putea să-și pună o dorință și, pentru a fi îndeplinită, trebuia să se învârtă de trei ori în jurul său. 


La români, se spunea că dacă o fustă se dezlega de la sine pe drum, i se vestea posesoarei sale fie că va avea o pierdere (în regiunea Tecuciului), fie că era dorită de cineva (în zona Iașiului). Există și o a treia variantă... În eventualitatea că nu numai i se dezlega, ba chiar îi și cădea de pe corp, se semnala că acea femeie "nu era prea de treabă". 


Pantalonii: Istorie, simbol și semnificație

Superstiții despre fuste Superstiții despre fuste Reviewed by Diana Popescu on februarie 28, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.