Metode eficiente de a ne îmbunătăți memoria

 Ți s-a întâmplat vreodată să uiți unde ți-i lăsat cheile de la mașînă sau casă, ori să ai un lapsus jenant la un examen important, dorindu-ți ca memoria să nu-ți mai joace feste? Din fericire, există multe metode, tehnici eficiente ce te pot ajuta să-ți îmbunătățești memoria!


Focalizarea atenției


Atenția este una din componentele majore ale memorizării. Pentru ca informațiile să se mute din memoria noastră pe termen scurt în cea pe termen lung trebuie să ne îngrijim atent aceste informații. Trebuie să încercăm să studiem într-un spațiu din care să lipsească surse de distragere a atenției, precum televizorul sau muzica.   

                             

Metode eficiente de a ne îmbunătăți memoria

Eliberarea de distrageri poate fi dificilă, mai ales dacă suntem înconjurați de colegi de cameră (într-un apartament studențesc ori școlar) sau de copii zgomotoși.


Oricum, este necesar să ne rezervăm o relativă  scurtă perioadă de singurătate. Îi putem ce colegului de cameră sa ne lase niscaiva spațiu ori să ne rugăm partenerul de viață să îi ia pe copii la plimbare, pe afară, pentru o oră, astfel încât să ne putem concentra pe treaba noastră.


Evitarea "tocilăritului"


Pentru a ne îmbunătăți memoria, este nevoie să studiem regulat.


Învățarea unor materiale de mai multe ori ne oferă timpul necesar de a procesa adecvat informațiile. Cercetările științifice au arătat că elevii și studenții care studiază regulat își aduc aminte cu mult mai bine informațiile decât ceea ce au invățat grăbit, " au tocit", o singură dată, ca într-un fel de maraton. 


Structură și organizare


Studiile științifice au demonstrat că informațiile sunt organizate în memorie ca grupuri asociate. Putem profita de asta structurând și organizând materiele pe care le studiem. Ar fi indicat să încercăm să grupăm concepte asemănătoare, termeni asemănători împreună, sau să facem o sumarizare a notelor noastre și a textelor citite, pentru a ne ajuta să grupăm idei, concepte asociate.


Utilizarea tehnicilor mnemonice


Tehnicile mnemonice sunt folosite adeseori de elevi ori studenți ca un sprijin în reamintire. Ele sunt căi simple de aducere aminte. De exemplu, putem corela un termen pe care trebuie să ni-l amintim cu un lucru obișnuit, cu care suntem familiarizați. Cele mai eficiente tehnici mnemonice sunt cele care utilizează imagini pozitive, umorul.


Putem face apel la o rimă, un cântecel sau o glumă pentru a ne ajuta să ne amintim un anumit segment de informație.


Elaborare și repetare


Pentru a ne putea readuce în minte informații necesare, trebuie să ne codificăm ceea ce studiem în memoria pe termen lung. Una din cele mai bune tehnici metode de codificare este cunoscută drept repetiția elaborativă/elaborată. 


Un exemplu al acestei metode ar fi să citim definiția unui termen cheie, să învățăm definiția acelui termen cheie, și apoi să citim o descriere mult mai detaliată a ceea ce înseamnă termenul. După repetarea acestui proces de cateva ori, vom observa, probabil, că asimilarea unor informații este mult mai ușoară.


Vizualizarea conceptelor


  Numeroși oameni beneficiază consistent de vizualizarea informațiilor pe care le studiază, și ar trebui să dăm o atenție deosebită fotografiilor, graficii unor elemente din cărți, manuale. Dacă nu avem indicii vizuale disponibile ca sprijin în acest demers, putem încerca să ne creăm noi înșine unele. Astfel, putem desena scheme sau anumite lucruri pe marginea notițielor noastre, ori să folosim creioane colorate pentru a evidenția și grupa ideile asociate din materialele noastre de studii. 


Asocierea informațiilor cu altele, pe care le știm deja


Când studiem un material cu care nu suntem familiarizați, ar trebui să gândim cum această informație se asociază cu ceva cunoscut deja. Prin stabilirea de relații între noi idei și idei asimilate anterior, ne putem crește impresionant abilitatea de a ne reaminti informațîi învățate recent.


Citirea cu voce tare


Într-un studiu științific publicat în 2017, se sugera că citirea materialelor cu voce tare ne îmbunătățește semnificativ memorizarea acestora. Educatorii și psihologii au descoperit, de asemeni, că studenții care îi învață pe alții își ameliorează semnificativ înțelegerea și reamintirea.


Internetul ne afectează memoria

Metode eficiente de a ne îmbunătăți memoria Metode eficiente de a ne îmbunătăți memoria Reviewed by Diana Popescu on martie 06, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.