28 aprilie: Ziua Mondială Pentru Securitate și Sănătate în Muncă

 Ziua Mondială Pentru Securitate și Sănătate în Muncă, marcată anual pe 28 aprilie, a fost inițiată în 2003 de către Organizația Internațională a Muncii (OIM), în scopul de a sublinia importanț prevenirii accidentelor și îmbolnăvirilor în muncă.


Această celebrare este o parte integrantă a Strategiei Globale pentru Securitate și Sănătate Ocupațională a OIM, așa cum a fost trasată în Concluziile Conferinței Internaționale a Muncii din iunie 2003.


28 aprilie este, de asemeni, Ziua Internațională de Comemorare a Muncitorilor Morți și Răniți, organizată în toată lumea de mișcarea sindicatelor, odată cu 1996.      

  


Ziua Mondială Pentru Securitate și Sănătate în Muncă promovează prevenirea accidentelor și bolilor ocupaționale pe plan global, constă dintr-o campanie de creștere a conștientizării, intenționând să focalizeze atenția internațională asupra magnitudinii unor astfel de probleme în muncă și pentru crearea unei culturi a securității și sănătății capabile să reducă numărul morților și răniților asociați cu munca.


Guvernele sunt responsabile pentru asigurarea infrastructurii (legi și servicii) necesare pentru ca lucrătorii să continue să fie apți pentru muncă și angajatorii să li se conformeze. Acest lucru presupune dezvoltarea unei politici naționale, unor programe și sisteme de inspecție naționale pentru întărirea conformării la legislația securității și sănătății ocupaționale. 


Tema Zilei Mondiale Pentru Securitate și Sănătate în Muncă din 2021 este "Anticipează, pregătește-te și răspunde la criză: Investește acum în sisteme reziliente de securitate și sănătate ocupațională."


Pandemia și-a pus o amprentă negativă asupra aproape oricărui aspect din lumea muncii, de la riscul transmiterii virusului la locurile de muncă, la noi riscuri ținând de securitatea și sănătatea ocupațională apărute ca rezultat al măsurilor de încetinire a răspândirii pandemiei. 


Orientarea către noi forme de desfășurare a muncii, precum telemunca, au furnizat numeroase oportunități pentru lucrători, însă au fost corelate și cu riscuri potențiale legate de securitatea și sănătatea în muncă incluzând, în particular, riscuri psihosociale și ținând de violență!


27 aprilie: Ziua Codului Morse

28 aprilie: Ziua Mondială Pentru Securitate și Sănătate în Muncă 28 aprilie: Ziua Mondială Pentru Securitate și Sănătate în Muncă Reviewed by Diana Popescu on aprilie 27, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.