8 aprilie: Ziua Internațională a Romilor

 Ziua Internațională a Romilor, marcată an de an pe 8 aprilie, onorează prima întâlnire majoră a reprezentanților romilor din lume, desfășurată între 7 și 12 aprilie 1971, în Chelsfield, în apropiere de Londra.


Se spune că romii au fost, originar, muzicieni călători în teritorii din India și Pakistan din prezent.  


8 aprilie: Ziua Internațională a Romilor

Romii au propria lor limbă și cultură. În Evul Mediu au migrat către Turcia, Franța și Spania. În Spania, cultura lor s-a împletit cu cea iberică, evreiască, musulmană și maură, și a devenit identificată ca Flamenco. Romii sunt una dintre cele mai persecutate populații, luate în vizor pentru exterminare atât de naziști, cât și de comuniști, precum și de unele guverne locale din Asia și Africa.


La începutul anilor 1.800, numeroși romi au venit în SUA, Canada, Brazilia și alte țări din America de Nord și cea de Sud. Se estimează că sunt în zilele noastre în număr de circa 1 milioan în SUA și 800.000 în Brazilia.


Un articol din publicația New York Times indică faptul că romii nu sunt identificați numai social și cultural, ci și genetic, ca un grup specific de oameni.


Printre romii faimoși din lume pot fi enumerați Michael Caine (Maurice Joseph Micklewhite), Charlie Chaplin (născut într-o caravană de romi), Yul Brynner (Yul Borisovici Brynner, care, conform mărturisilor sale, era pe un sfert rom, și pe un sfert evreu), Pablo Picasso (mândru de originea sa).


Ziua Internațională a Romilor a fost întemeiată în Serock, Polonia, în 1990, în decursul Congresului Mondial al Romilor, organizat de Uniunea Internațională a Romilor. ONU include acest eveniment în zilele sale de Conștientizare.


7 aprilie: Ziua Mondială a Sănătății

8 aprilie: Ziua Internațională a Romilor 8 aprilie: Ziua Internațională a Romilor Reviewed by Diana Popescu on aprilie 07, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.