26 mai: Ziua Avioanelor din Hârtie

 În fiecare zi, mii de oameni din toată lumea demonstrează că inventarea avionului nu a fost poate mare scofală! La urma urmei, nu ne trebuie decât o simplă coală de hârtie cu câteva indoituri istețe pentru a ne crea propriul avion! Ziua Avioanelor din Hârtie celebrează an de an această modestă lucrare de aeronautică și rolul pe care l-a jucat în copilăria noastră și îl are, eventual, chiar și în prezent!


Arta confecționării avioanelor de/din hârtie este se pare strâns asociată cu cea asiatică, străveche, origami, apărută curând după inventarea hârtiei, în anii 500 î.Hr.         

      

26 mai: Ziua Avioanelor din Hârtie

Chiar dacă nu știm precis când au fost făcute primele avioane din hârtie, cunoaștem că în următorii mii de ani acesteau au fost forma de zbor zămislită de om care a căpătat cea mai mare atenție, poate până la Icar. 


Până și Leonardo da Vinci a fost inspirat de aceasta, multe din modelele și schițele lui ale unor aparate de zbor pilotate de oameni fiind sugerate a fi construite  din pergament.


Se știe, de asemeni, că frații Wright au studiat intens avioanele de hârtie în punerea la punct a uimitorului lor prim zbor.


În decursul celui de-al doilea război mondial, întrucât fabricarea de jucării din plastic și metal nu mai era fezabilă din cauza raționalizării acestor materiale, hârtia reprezenta o sursă nemaipomenită pentru producerea de jucării, inclusiv avioane. 


Wallis Rigby, un englez mutat în anii 1930 în SUA, a proiectat câteva din cele mai căutate avioane din hârtie de atunci. El și-a luat în serios această preocupare și și-a comercializat modelele sub forma unor cărți și modele din piese la cutie. 


Mai aproape de zilele noastre, fanii Star Wars din toată lumea au adus avioanele de hârtie la un nou nivel, prin construirea unor modele ale navei spațiale din acest film celebru, prin aplicarea unor tehnici din origami meșteșugite.


Puteam celebra acest eveniment anual din 26 mai provocându-ne prietenii, familia, rudele, copiii să participe la un concurs de creare a unor avioane de hârtie care să stea cât mai mult în aer.


De altfel, putem face apel în această privință la cărți, reviste, site-uri specializate, care ne pot învăța cum să confecționăm avioane complexe din hârtie, capabile să parcurgă distanțe uluitor de lungi, cu o stabilitate surprinzătoare!


26 mai: Ziua lui Dracula

26 mai: Ziua Avioanelor din Hârtie 26 mai: Ziua Avioanelor din Hârtie Reviewed by Diana Popescu on mai 25, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.