16 iunie: Ziua lui Bloom (James Joyce)

 Ziua lui Bloom este comemorare și o celebrare a scriitorului James Joyce, marcată în Dublin și alte părți ale lumii pe 16 iunie, ziua în care are loc acțiunea din romanul său, "Ulise" ("Ulysses"), în 1904, și data primei sale întâlniri cu viitoarea sa soție, Nora Barnacle.


Cea dintâi menționare a unei astfel de celebrări poate fi găsit într-o scrisoare trimisă de James Joyce domnișoarei Weaver, pe 27 iunie 1924, în care el menționează că "un grup de oameni marchează ceea ce ei numesc ziua lui Bloom - 16 iunie." 

                               

16 iunie: Ziua lui Bloom (James Joyce)

Născut în 1882, James Joyce este binecunoscut pentru romanul "Ulise" ("Ulysses"), narat prin folosirea metodei "de decurgere a conștientizării." Protagonistul romanului, Leopold Bloom, a inspirat sărbătoarea de pe 16 iunie. Joyce, celebru prozator și poet, a publicat, de aemeni, povestiri scurte și a fost respectat ca profesor și critic literar. Contribuția sa în literatura de avangardă modernistă îl plasează drept unul din cei mai influenți scriitori ai secolului al XX-lea.


Centrul James Joyce din Dublin, Irlanda, găzduiește numeroase evenimente în ziua lui Bloom, inclusiv lecturi, plimbări și transpuneri în viață ale unor fragmente din romanul Ulise.


O astfel de transpunere s-a petrecut în 1954, cu prilejul a aniversării a cincizeci de ani a intrigii din roman. Cu această ocazie, John Ryan (artist, critic și publicist) și romancierul Brien O'Nolan au organizat un pelerinaj de o întreagă zi pe traseul lui Ulise. Li s-au alăturat Patrick Kavanagh, Anthony Cronin, Tom Joyce (văr al lui James Joyce) și A. J. Leventhal (lector de franceză la Colegiul Trinity din Dublin).


Ryan a închiriat două trăsuri cu cet doi cai, de modă veche, de genul celora în care Ulise, Bloom au mers la înmormântarea lui Paddy Dignam. Participanții au preluat roluri din roman: Cronin pe cel al Stephen Dedalus, O'Nolan pe cel al tatălui său, Simon Dedalus, John Ryan pe cel al jurnalistului Martin Cunningham, iar A. J. Leventhal pe cel al lui Leopold Bloom. Ei au plănuit să călătorească prin oraș toată ziua, începând de la turnul Martello de la Sandycove (de unde începe romanul), vizitând unul câte unul scenele din roman, și terminând noaptea în locul unde fusese altădată cartierul bordelurilor, o zonă pe care James Joyce a numit-o în roman Nighttown (orașul nopții). Pelerinajul a fost abandonat, totuși, la jumătatea sa, când obosiții pelerini au cedat îmbătării și ranchiunei în barul Bailey din centrul orașului, deținut de Ryan.


15 iunie: Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului Vârstnicilor


La final, câteva citate ale lui James Joyce:


"Nu-mi pasă dacă mai trăiesc o singură zi și noapte, atâta timp cât faptele mele trăiesc după mine."


"Viața este prea scurtă pentru a citi o carte proastă."


"Mâine sau într-o oarecare zi din viitor sunt ceea ce am stabilit astăzi. Sunt ceea ce am stabilit ieri ori într-o altă zi anterioară." 


16 iunie: Ziua internațională a așa-zisei Remiteri Familiale

16 iunie: Ziua lui Bloom (James Joyce) 16 iunie: Ziua lui Bloom (James Joyce) Reviewed by Diana Popescu on iunie 15, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.