13 iulie: Ziua Internațională a Rocii

 Ziua Internațională a Rocii din 13 iulie încurajează anual oamenii din toată lumea să învețe mai mult despre roci, pietre, a rolului lor în mediul înconjurător și a întrebuințărilor lor pe care le-a găsit umanitatea în decursul timpului.


 Roca sau piatra este un agregat solid, format din unul sau mai multe minerale naturale. De exemplu, granitul constă dintr-o combinație de cuarț, feldspat și minerale biotite.   


13 iulie: Ziua Internațională a Rocii

Învelișul solid al pământului, litosfera, este alcătuit din roci. Începând cu Epoca de Piatră, pietrele au fost utilizate de oameni pentru crearea de scule și arme. Mineralele și materialele din roci au fost, astfel, esențiale, în dezvoltarea civilizației omenești.


Sunt definite trei grupe majore de roci: magmatice (vulcanice), sedimentare și metamorfice. Studiul științific al pietrelor este numit petrologie, și este o componentă esențială a geologiei. Pietrele sunt compuse din granule de minerale care, la rândul lor, sunt solide omogene formate dintr-un compus chimic  aranjat într-o manieră ordonată. 


Agregatele minerale ale rocii sunt ținute laolaltă de legături chimice. Tipul și abundența mineralelor din pietre sunt determinate de felul în care s-au format. Multe roci conțin silicat de siliciu (SiO2), un compus din siliciu și oxigen reprezentând 74,3% din scoarța pământului. 


12 iulie: Ziua lui Malala


Unele minerale au o înfățișare atât de neobișnuită încât au inspirat mituri și legende.  De exemplu, în America, se credea că așa-zisa "piatră a șerpilor" ar fi avut la origine rămășițe ale unor șerpi încolăciți împietriți!


Artiștii plastici au utilizat culorile din minerale și roci de foarte, foarte multă vreme. De exemplu, chinovarul, o pudră rosie de rocă minerală (sulfura roșie de mercur) a fost folosit încă din Evul Mediu în pictură datorită culorii sale roșiatice strălucitoare. 


13 iulie: Ziua cartofilor prăjiți

13 iulie: Ziua Internațională a Rocii 13 iulie: Ziua Internațională a Rocii Reviewed by Diana Popescu on iulie 12, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.