13 iulie: Ziua cartofilor prăjiți

Pe 13 iulie sărbătorim Ziua cartofilor prăjiți, așa-zișii "french fries" (cartofi prăjiți franțuzești"), numiți și cartofi pai, delicios de crocanți dar fragezi în interior, vibrând în culori aurii în cratițe și farfurii.

Paradoxal, cartofii prăjiți franțuzești își au, de fapt, originea în Belgia. Potrivit unui manuscris de familie din anul 1871, cartofii erau tăiați în satele din această țară în formă de pește, prăjiți și puși pe masă în locul peștilor care nu puteau fi pescuiți în perioada iernii, din râurile înghețate.   
13 iulie: Ziua cartofilor prăjiți

Termenul de "french fries" a fost dat pare-se acestui tip de cartofi prăjiți de către trupele americane ajunse în Europa în decursul primului război mondial, probabil după ce au intrat în contact cu soldații din armata belgiană, una a cărei limba oficială era în acea vreme franceza. Și mai derutant este că prin Belgia poartă încă un alt nume, "cartofi flamanzi"!

Oricum, în Franța li se spune "pomme frites", în Marea Britanie, "chips", iar în Spania, "patatas fritas".

Știm cu toții că nu reprezintă o mâncare foarte sănătoasă dar, în ziua de 13 iulie ne putem permite să facem o excepție și să savurăm o porție consistentă de cartofi pai prăjiți cu orice!

12 iulie: Ziua simplității
13 iulie: Ziua cartofilor prăjiți 13 iulie: Ziua cartofilor prăjiți Reviewed by Diana Popescu on iulie 12, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.